Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Två bröder åtalas för spioneri – för Rysslands räkning

Nyheter
Publicerad: 2022-11-11 10:20
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Idag åtalades två bröder för för grovt spioneri för Rysslands räkning.
Den ene brodern åtalas också för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
– Gärningen är grov eftersom den rör förhållanden som är av stor betydelse. De uppgifter som obehörigen har anskaffats, befordrats och röjts kan, genom att de kommer främmande makt tillhanda, medföra men för Sveriges säkerhet,säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande.

Det var i september förra året som den första av bröderna anhölls och häktades för grov olovlig befattning med hemlig uppgift. Han har tidigare arbetat för Säkerhetspolisen och Försvarsmakten och var vid tillfället för gripandet hög chef på en annan svensk myndighet, vilket DN då var först med att rapportera.

Knappt två månader senare kom mannens bror att att anhållas och häktas i samma mål – misstänkt för grovt spioneri. I samband med detta rubricerades misstanken för den andre brodern också om till grovt spioneri och sedan dess har de båda suttit häktade.

Påstås ha gått Rysslands ärenden

Idag åtalades de båda för grovt spioneri. Den ena brodern åtalas även för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Av ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten framgår att de båda bröderna påstås ha gått Rysslands ärenden – och att gärningarna rör förhållanden som är av stor betydelse.

– De uppgifter som obehörigen har anskaffats, befordrats och röjts kan, genom att de kommer främmande makt tillhanda, medföra men för Sveriges säkerhet, säger chefsåklagare Per Lindqvist i pressmeddelandet.

Pågått i många år

Av stämningsansökan framgår att de båda bröderna mellan 2011-2021 ”gått Ryssland och den ryska underrättelsetjänsten GRU tillhanda, genom att obehörigen anskaffa, befordra samt röja uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”. Åklagarna påstår att uppgifterna anskaffats inom ramen för den ena broderns anställningar inom Säpo och försvaret och påstås häröra från ”flera myndigheter inom den svenska säkerhets- och underrättelsetjänsten”.

Den andra brodern ska enligt åtalet ha skött kontakterna med Ryssland och GRU, vilket bland annat inkluderat frågor om överlämnande av information samt mottagande av ersättning. Som bevisning åberopar åklagarna bland annat anteckningar från brodern rörande ”konspirativa metoder, omfattande penningtransaktioner med kontanter och guld, metoder för att dolt ta emot pengar, flyktväg, back-up plan, samt risken med att få ett längre fängelsestraff, samt möte med ´Rasski´”.


Dela sidan:
Skriv ut: