Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Två bröder åtalade för grova momsskattebrott

Nyheter
Publicerad: 2022-05-04 08:38
Foto: Kent Skibstad/NTB/TT

Två bröder i Göteborg åtalas misstänkta för grova skattebrott och grova bokföringsbrott. Enligt åklagaren har staten lurats på knappt 7 miljoner kronor i momspengar.

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har i under tisdagen väckt åtal mot två bröder misstänkta för bland annat grova skattebrott och grova bokföringsbrott. 

Brottsupplägget har enligt åtalet skett inom en koncern där staten misstänkts ha lurats på knappt 7 miljoner kronor i momspengar.

Restauranger och godis

De åtalade personerna har drivit företag kopplat till restaurangutrustning och godisbutiker. Den misstänkta brottsligheten ska ha skett under perioden 2019 – 2021.

– De misstänkta brotten är kopplade till fakturering och kreditfakturering mellan egna företag och på så sätt misstänker vi att man har använt staten som en bankomat, säger Daniel Larson, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Enligt EBM har ärendet utretts i samverkan med Skatteverkets brottsutredande enhet SBE.

Företagsbot och näringsförbud

Åklagaren yrkar att bröderna ska betala företagsbot om 1 miljon kronor vardera på grund av brotten begångna i ledande ställning för näringsverksamheten.

Han yrkar även att tingsrätten meddelar bröderna näringsförbud i sju år och, i samband med dom i målet, beslutar att sådant förbud ska gälla fram till dess frågan slutligt avgjorts. 


Dela sidan:
Skriv ut: