Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Två Balder-chefer åtalas tillsammans med nio andra för grova insiderbrott

Nyheter
Publicerad: 2021-06-11 08:08
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ekobrottsmyndighetens åklagare har väckt åtal mot totalt elva personer, däribland två Balder-chefer, för grova insiderbrott.

Åklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare harunder torsdagen väckt åtal mot totalt elva personer i ett ärende som bland annat rör grova insiderbrott. Den misstänkta brottsligheten har skett inför Collectors vinstvarning den 21 januari 2020. De två ledningspersonerna åtalas dessutom för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation vid andra tillfällen.

Enligt åtalet har ett par personer i fastighetsbolaget Balders ledning fått del av insiderinformation i samband med ett lunchmöte mellan vd:arna för Balder och Collector, ett bolag som Balder är delägare i, den 10 januari 2020. I omedelbar anslutning därefter har stora försäljningar av aktier i Collector skett och informationen ska även ha spridits till familj och vänner.

– Därutöver åtalas ledningspersonerna för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation, det vill säga att man har gett råd till utomstående och föranlett köp och försäljningar, i samband med Collectors kvartalsrapporter vid fyra tillfällen under åren 2018-2020, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

– Vi kommer att yrka att tingsrätten förverkar totalt drygt två miljoner kronor som utbyte av brott, säger Pontus Hamilton.


Dela sidan:
Skriv ut: