Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tusentals falska fakturor om miljonbelopp – fyra män döms för bedrägeri

Nyheter
Publicerad: 2021-04-16 08:53

Männen skickade ut tusentals falska fakturor på sammanlagt 37,5 miljoner kronor. Nu döms de fyra männen för bland annat grovt fordringsbedrägeri.

Fyra män har dömts av Göteborgs tingsrätt för grova fordringsbedrägerier och penningtvättsbrott. Ytterligare en man döms för penningtvättsbrott.

Polisutredningen visar att männen tillverkat 5 000 fakturor på ett sammanlagt belopp om 37,5 miljoner kronor. Polisen uppger i ett pressmeddelande att myndigheten tog emot cirka 2 000 anmälningar i slutet av november förra året tom falska fakturor – inom loppet av några dygn.

Hotade fakturamottagarna

Fakturabeloppet var 7 500 kronor på varje faktura, och mottagarna fick också veta att de riskerade en stämning vid tingsrätten om de inte betalade.

Kontonumret på bluffakturorna gick till en 25-årig man i Göteborg. När polisen kontrollerade mannens telefon upptäcktes ett sms han skickat:

”Håller på arbetar broder, degen lär dröja nån dag eller två bror”.

Ett 90-tal personer som hunnit betala in totalt 675 000 kronor har fått tillbaka sina pengar från banken. Gärningspersonerna fick inte ut några pengar från brottet, enligt Polisen.

– Tack vare att vi agerade snabbt och samverkade på ett effektivt sätt inom polisen, men också med åklagare och bankgirot, kunde vi stoppa fortsatta betalningar för bluffakturorna. Vid ett tillslag någon dag senare greps de misstänkta. Samtidigt säkrade vi alla brottsvinster ifrån fordringsbedrägeriet genom det snabba agerandet, säger Fredrick Boström, biträdande chef för regionala bedrägerisektionen i region Väst som utrett brotten.

Samtliga nekade till brott

Vid rättegången i Göteborgs tingsrätt nekade samtliga till brott.

Den 25-åringe mannen från Göteborg döms nu för grovt fordringsbedrägeri, grovt penningtvättsbrott samt narkotikabrott till fängelse i två och ett halvt år. En 27-årig man som också är hemmahörande i Göteborg döms till fyra års fängelse för grovt fordringsbedrägeri och grovt penningtvättbrott. Båda får även fem års näringsförbud.

En 26-åring från Kalmar och en 26-åring från Göteborg som enligt tingsrätten deltog i något mindre omfattning i utskicket av de falska fakturorna döms båda för grovt fordringsbedrägeri till villkorlig dom och samhällstjänst.

Ytterligare en person, en 22-åring från Kungsbacka, döms till villkorlig dom och dagsböter för penningtvättsbrott. Enligt hans egna uppgifter har han tagit emot pengar till sitt konto men att detta varit lön. Domstolen menar dock att det är utrett att han var väl medveten om den verksamhet som pågick och om kundernas klagomål, som ökade i antal.

”Genom att trots denna insikt ta emot pengar som verksamheten inbringade har han gjort sig skyldig till penningtvättsbrott”.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
göteborg-fordringsbedrägeri

Dela sidan:
Skriv ut: