Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tullen börjar med handburen röntgen – ska öka effektiviteten

Nyheter
Publicerad: 2021-11-24 10:18

Med handburna röntgenapparater kan Tullen genomföra en kontroll, som annars skulle ta trettio minuter, på trettio sekunder.
Nu börjar man använda så kallade backscatters på bred front.
– Även om kostnaden för en backscatter är hög så räknar vi med att snabbt tjäna in den kostnaden genom snabbare och effektivare kontroller. Kan vi stoppa mer narkotika och vapen från att komma ut på gatorna så är det en stor vinst för samhället, säger Oscar Lindvall, biträdande chef för Tullverkets kontrollenhet syd, i ett pressmeddelande.

Enligt Tullen blir man en av de första tullmyndigheterna i EU som använder sig av de handburna röntgenapparater i större skala. Det senaste halvåret har man testat verktyget vid några av landets gränspassager, och försöket har fallit väl ut.

– När vi provade backscatters för första gången på Öresundsbron upptäckte vi gömd narkotika i en kartong utan att tulltjänstemännen behövde öppna kartongen eller lasta av den från lastbilen för att göra kontrollen. Det spar tid som vi kan använda till att göra fler kontroller, säger Oscar Lindvall, biträdande chef för Tullverkets kontrollenhet syd.

Tekniken gör att myndigheten på ett lättare sätt än tidigare kan söka efter vapen, narkotika och annat på platser som tidigare varit svåråtkomliga. Det handlar om reservdäck, tak eller krockkuddar. De handburna röntgenapparaterna är dock inte billiga. Enligt myndigheten uppgår priset till en halv miljon kronor styck.

– Även om kostnaden för en backscatter är hög så räknar vi med att snabbt tjäna in den kostnaden genom snabbare och effektivare kontroller. Kan vi stoppa mer narkotika och vapen från att komma ut på gatorna så är det en stor vinst för samhället, säger Oscar Lindvall i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: