Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tuffare krav på betaltjänstleverantörer om spellagen skärps

Nyheter
Publicerad: 2021-10-07 07:33
Foto: Janerik Henriksson / TT

En ny utredning föreslår att spellagen skärps till att omfatta samtliga bolag som går att nå från Sverige. Hårdare krav ska då även ställas på betaltjänstleverantörerna såsom Klarna och Trustly för att komma till bukt med problemet med olicensierade aktörer.

Under onsdagen presenterade regeringen en ny utredning som föreslår åtgärder för att stärka arbetet mot manipulation av resultat inom sport, så kallad matchfixning, och olicensierad spelverksamhet.

Utredningen har letts av Gunnar Larsson, generaldirektör för Kammarkollegiet. I utredningen föreslår han hur spellagen ska skärpas och att den framöver även ska omfatta alla onlinespel som en spelare som befinner sig i Sverige har möjlighet att delta i, inte bara de som riktar sig mot den svenska marknaden.

Hårdare krav på betaltjänsleverantörer

Han föreslår även ahårdare krav på betaltjänsleverantörerna såsom Klarna och Trustly. Han föreslår att spellagens bestämmelser om betalningsblockering ska upphävas och att främjandeförbudet ska användas för att få betaltjänstleverantörer att blockera betalningar. 

Spelinspektionen ska hålla betaltjänstleverantörer informerade om förelägganden eller förbud till företag som tillhandahåller spel utan nödvändig licens eller betalningslösningar för spelbranschen. 

Ska lämna ut kontonummer

En betaltjänstleverantör ska på begäran av Spelinspektionen utan dröjsmål lämna vissa tillgängliga uppgifter om bland annat kontonummer som används av en spelverksamhet som bedrivs utan nödvändig licens eller av ett företag som på uppdrag av en sådan spelverksamhet främjar olovligt spel genom att förmedla betaltransaktioner. 

Vidare föreslår utredningen att Spelinspektionen ska ges möjlighet att under dold identitet genomföra testköp av onlinespel, en så kallad dold tillsyn.

Utredningen föreslår även att spelinspektionen ska underrätta Skatteverket om förelägganden eller förbud till företag som tillhandahåller spel utan nödvändig licens.

Vidare framgår det av utredningen att det saknas skäl att justera taket för sanktionsavgiften vid överträdelser av penningtvättslagen. 

Matchfixning

I samma utredning föreslås åtgärder mot matchfixning. Bland annat framgår det att Spelinspektionen bör ges i uppdrag att inhämta, sammanställa, analysera och sprida information om misstänkt matchfixning.

Högre krav kommer ställas på licenshavare då utredningen radar upp punkt efter punkt av åtgärder att förhålla sig till.

Licenshavare med licens för vadhållning ska rapportera misstankar om matchfixning till Spelinspektionen. Även Sveriges Riksidrottsförbund eller specialidrottsförbund bör ges en möjlighet att rapportera misstankar om matchfixning till Spelinspektionen.

Utredningen kommer även fram till att spelinspektionen ska utan dröjsmål vidarebefordra uppgifter om misstankar om matchfixning till licenshavare och berörda idrottsförbund.

Lämna ut uppgifter till Spelinspektionen

Vidare ska licenshavare på begäran lämna alla uppgifter som behövs för att sammanställa information vid misstänkt manipulation av sporthändelser med avseende på vadhållning till Spelinspektionen. Licenshavare ska även på begäran av ett idrottsförbund kontrollera om en spelare ingått vadhållning i strid med idrottens matchfixningsreglemente. Om en licenshavare har skäl att misstänka att så är fallet får uppgifter som tyder på detta rapporteras till berört specialidrottsförbund.

Enligt utredningen ska licenshavare även på begäran lämna alla uppgifter som behövs för en utredning om brott i samband med spel till Polismyndigheten.

Vidare framgå det av utredningen att det ska ställas krav på internationellt utbyte av information om misstänkt manipulation av sporthändelser med avseende på vadhållning för licenshavare med licens för vadhållning. 


Dela sidan:
Skriv ut: