Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Trustly slår tillbaka i infekterad tvist mot Zimpler

Nyheter
Publicerad: 2020-03-09 08:54

Trustlys svar i infekterad tvist mot Zimpler i Konkurrensverket: Har inte en dominerande ställning på marknaden.

Efter en anmälan som skickades in under hösten 2019 till Konkurrensverket befinner sig betalföretagen Zimpler och Trustly i en strid som rör konkurrensen om kunderna och då framförallt spelbolagen men även vissa finansbolag. 

Enligt Zimpler, som står bakom anmälan, har Trustly ett de facto-monopol, med en marknadsandel på 85 procent på betaltjänsterna på marknaden för onlinespel i Sverige, vilket leder till snedvriden konkurrens och sämre villkor för kunderna.

I ett svaromål dementerar Trustly, som anlitat Baker Mckenzie, att man har en dominerande ställning på marknaden. I en skrift till Konkurrensverket skriver betaltjänstbolaget att ”det finns en flora av betaltjänstalternativ som ingår i den breda och konstant föränderliga produktmarknad där Trustly tillhandahåller sin betaltjänst”. 

Marknadsandelar

Trustly pekar på att de kortföretag som Swish, Klarna, Trustly, Zimpler, Paypal, ApplePay, ned flera på relativt kort tid tagit stora marknadsandelar från, håller sannolikt inte med om ett sådant påstående. 

Trustly skriver även att Zimpler visar upp en felaktig bild av att möjligheten till omedelbara utbetalningar är unika egenskaper för Trustlys och Zimplers betaltjänster. 

”Det finns andra betaltjänstleverantörer som erbjuder lika omedelbara utbetalningar, samt andra lösningar som uppfyller samma syfte för konsumenterna. Dessa betaltjänster tillhandahålls på samma produktmarknad som Trustly Merchants kan t.ex. relativt enkelt och billigt utveckla en egen betaltjänst som kan möjliggöra snabba uttag, vilket det finns flera exempel på”, skriver Trustly och hänvisar till exempelvis Svenska Spel, ATG och kreditförmedlare som Ferratum och Northmill.

Swedbank och Nordea erbjuder snabba utbetalningar

Vidare skriver Trustly att: ”Inom vissa segment av finansiella tjänster är det praxis att erbjuda snabba utbetalningar, till exempel erbjuder Swedbank och Nordea omedelbara låneutbetalningar till sina kunder. Vidare så använder sig vissa andra lånebolag av bankernas möjlighet till snabba utbetalningar genom att bli kunder i bankerna och använda bankernas kapacitet för snabba utbetalningar på samma sätt som bankerna själva gör”.

Exempel på sådana bolag är Ferratum och Northmill. C Finance, ett annat lånebolag, använder sig av en annan aktör för snabba utbetalningar, nämligen Brite, som alltså är ännu en betaltjänstleverantör som konkurrerar på marknaden. 

Swish lanserar snart utbetalningar från företag

Trustly poängterar dessutom att ”det finns även starka indikationer på att Swish inom en snar framtid kommer lansera en lösning för utbetalningar från företag till konsumenter, dvs samma funktion som Trustly, Zimpler med flera tillhandahåller”. 

Zimpler har i sin anmälan pekat på att det är viktigt att Konkurrensverket agerar snabbt då Trustly har etablerat en ny typ av betalningstjänst som kallas Pay N play. Tjänsten går ut på att konsumenten genomför en betalning i realtid och samtidigt registrerar sig och identifierar sig via banken. Kunden kan på samma sätt ta ut pengar och få tillgång till dem på sitt bankkonto i realtid.

Zimpler skriver att tjänsten för att kunna erbjuda kunder en omedelbar utbetalning till deras konton är ett effektivt konkurrensmedel för främst spelbolag men även vissa finansbolag. Genom att först etablera denna typ av betaltjänst har Trustly lyckats ta hela marknaden.

Pay N Play

Trustly skriver i svaromålet att ”det begränsade antal kunder som Trustly har exklusivitetsavtal i förhållande till Pay N Play med, kan inte medföra att Zimpler på något sätt utestängs från en betalmarknad”. 

Trustly uppskattar att bolagets marknadsandel såväl sett till antal transaktioner som transaktionsbelopp uppgår till max några enstaka procent på den svenska marknaden för betaltjänster online.  När det gäller hela EU sjunker den andelen betydligt, uppger betaltjänstbolaget.

Omsättning och ägare

Trustly har ökat sin omsättning rejält de senaste åren. Under 2018 hade betaltjönstbolaget en omsättning på cirka 890 miljoner kronor jämfört med 470 miljoner kronor året innan. Resultatet ökade från 143 miljoner kronor 2017 till 236 miljoner kronor 2018.

Trustlys största ägare är riskkapitalbolagen Nordic Capital och Alfvén & Didrikson.

Zimpler hade en omsättning på cirka 39 miljoner kronor 2018, vilket var en ökning från cirka 29 miljoner kronor året innan. Zimpler har dock gått med förlust de senaste åren. Under 2018 uppgick förlusten till 0,7 miljoner kronor jämfört med en förlust på 2,3 miljoner kronor året innan.

Största ägare i Zimpler är Lite Development, Inbox Investment, Kristofer Ekman Sinclair och Johan Friis.


Dela sidan:
Skriv ut: