Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Trots ”synnerligen brutalt” misshandelsmord – hovrätten sänker straff för tidigare livstidsdömd

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-05-13 14:49
Foto: Thomas Johansson/TT

Hovrätten för Västra Sverige sänker straffet för den 27-årige man som i oktober 2017, tillsammans med flera andra personer, misshandlade en man till döds och tände eld på kroppen. Hovrätten konstaterar att mordet inte föregåtts av någon ”egentlig planering” samt att det inte är bevisat att offret levde när kroppen sattes i brand. Mannen får därför 18 års fängelse istället för livstid. 

 

Det var en morgon i oktober 2017 som en man hittades död i diket längs en cykelbana i en förort till Göteborg.

På brottsplatsen, i nära anslutning till den döde, återfanns en drygt fyra kilo tung sten med  ”en pöl med blod” under sig.

Bodde hemma hos ”psykiskt skör” broder
Dessutom påträffades under platsundersökningen en bensindunkshällpip med DNA från såväl den avlidne som från 27-åringens kompisar.

Enligt åtalet ska 28-åringen ha varit inneboende hos 27-åringens ”psykiskt sköre” bror.

Den aktuella kvällen ska brodern ha kommit till 27-åringens bostad och, i ett förvirrat tillstånd, uppgett att 28-åringen inte släppt in honom i hans lägenhet, något som enligt åtalet förargat 27-åringen så pass att han begett sig till lägenheten och fört med sig 28-åringen för att sedan begå de gärningar som han nu döms för.

Flertalet försvårande omständigheter
Tingsrätten konstaterade att gärningen präglats av ett flertal försvårande omständigheter i form av ett mycket brutalt och ”smärtskapande våld” samt att man satt eld på kroppen.

28-åringen har dessutom förts från sitt hem mitt i natten fasttejpad och därigenom sannolikt hunnit känna dödsångest, menar tingsrätten och dömde honom därför för mord till fängelse på livstid. 

Rättens ordförande var dock skiljaktig vad gäller påföljden och ansåg att 27-åringen istället skulle dömas till 18 års fängelse.

Bevisat att det funnit avsikt att döda
Mannen överklagade domen till Hovrätten för Västra Sverige som nu alltså går på den skiljaktige tingsrättsordförandens linje och sänker mannens fängelsestraff till 18 års fängelse.

Hovrätten anser det bevisat att 27-åringen tillsammans och i samförstånd med andra okända gärningsmän åkt till 28-åringens bostad, fört honom till brottsplatsen och att det i vart fall under transporten funnits en avsikt att 28-åringen skulle dödas.

27-åringen har också tillsammans och i samförstånd med de andra männen uppsåtligen dödat 28-åringen genom kraftigt våld och strypgrepp samt i samband med dödandet hällt bensin och tänkt eld på kroppen.

Inte bevisat att mannen levde när han sattes i brand
Det ”omfattande och synnerligen brutala våld” om 28-åringen utsatts för talar enligt hovrätten för ”ett betydligt högre straffvärde än normalstraffet för mord, 14 år”.

Mordet har dock inte föregåtts av någon ”egentlig planering”. Det är heller inte bevisat att 28-åringen var vid liv när man tände eld på kroppen även om skändandet av den i sig är försvårande.

Omständigheterna anses sammantaget inte så försvårande att livstids fängelse ska dömas ut och straffet bestäms alltså istället till 18 års fängelse.

Mitt DJ Premium

Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.


Dela sidan:
Skriv ut:


Malin Roubert
red@dagensjuridik.se