Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Bankchef förskingrade och spelade ostört i sju år – trots revisioner

Arbetsrätt
Publicerad: 2016-07-04 11:05

 

Det var i samband med en av bankens ordinarie internrevisioner i augusti 2013 som det efter sju år uppdagades att den då före detta bankchefen hade förskingrat minst elva miljoner kronor genom att lägga upp falska lån på fiktiva och verkliga kunder under åren 2006 till 2013.

Den drygt 50-årige mannen hade arbetat som kontorschef från 2005 fram till januari 2010 och då haft både ansvar för och särskilda kunskaper om bankens kontroll- och säkerhetsrutiner för kredithantering. Även efter att han bytte ansvarsområde 2010 fortsatte han att ha visst ansvar för och tillgång till samma delar av verksamheten.

Fejkade krediter
Han åtalades vid Värmlands tingsrätt där bankens och åklagarens utredning bland annat visade att han vid 55 tillfällen har upprättat falska lånehandlingar och att han hade flyttat fram förfallodagar för räntor och amorteringar på de falska lånen för att undgå upptäckt. Pengarna hade betalats ut till mannens egna konton eller sådana konton som han hade anvisats av den spelbutik där hans spelande ägde rum. 

Utredningen visade också att under de år som de fejkade krediterna pågick förekom det flera revisioner och man tittade då även på flera av de falska krediterna utan att upptäcka något. Mannens egen förklaring till detta är att det "troligen berodde på att de förklaringar han gav accepterades".

Intern granskning upptäckte inget
Mannen har erkänt och berättat att han har haft ett eskalerande spelmissbruk sedan slutet av 1990-talet. Han uppskattar att totalt kan ha spelat bort mellan 20-25 miljoner kronor.

Tingsrätten dömer nu mannen för grov trolöshet mot huvudman och konstaterar att han har "missbrukat sin förtroendeställning till skada för banken" samt att "tillvägagångssättet tveklöst har varit förslaget".

Tingsrätten konstaterar också att det är "klarlagt att det under den tid som mannens handlande pågått har förekommit ett flertal internrevisioner utan att falsarierna upptäckts och att inte heller kontorets interna kontrollfunktioner följts". Detta påverkar dock inte hur gärningen ska bedömas.

Påtagligt vårdbehov
Enligt rätten "råder det inget tvivel om" att mannens spelberoende varit orsaken till brottet och rätten bedömer "att spelberoendet haft en så stark mental påverkan på hans förmåga att kontrollera sitt handlande att det i vart fall är jämförbart med en psykisk störning". Detta ska enligt rätten "beaktas som en förmildrande omständighet vid straffmätningen". Tingsrätten noterar också att mannen har förlorat sitt arbete till följd av brottet.

Mot denna bakgrund bedömer tingsrätten att straffvärdet uppgår till två års fängelse men samtidigt konstaterar man att mannen har ett påtagligt vårdbehov och att det därför finns skäl att döma till skyddstillsyn. Han ska även genomgå en särskild behandlingsplan och han ska betala skadestånd till banken med drygt 14 miljoner kronor.


Detta är en låst artikel

Registrera dig för Mitt DJ Premiumkonto och få tillgång direkt till introduktionspriset 69 kr/mån inkl. moms.

Skaffa Mitt DJ Premium Logga in

69 kr/mån

Skaffa Mitt DJ Premium och få fri tillgång till all vår nyhetsrapportering samt bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för alla artiklar och reportage. Prenumerationen är tillsvidare och du kan när som helst avsluta den. Fyll i dina uppgifter i fältet nedan för att komma vidare till nästa steg.

Logga in

Om du redan är medlem är det bara att du loggar in på ditt konto för att få tillgång till artikeln. Fyll i dina inloggningsuppgifter i fälten nedan.