Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tre års ungdomsvård för uppmärksammat mordförsök

Nyheter
Publicerad: 2021-02-22 12:08
Foto: Maja Suslin /TT

En nu 16-årig pojke döms till 3 års sluten ungdomsvård för ett uppmärksammat mordförsök.
Enligt tingsrätten motsvarar straffvärdet för en vuxen gärningsman 18 års fängelse – men eftersom mannen endast var 16 år när brottet begicks döms han istället till sluten ungdomsvård.

Det var i maj förra året som målsäganden, en yngre man, blev beskjuten när han väntade på bussen till jobbet i en Stockholmsförort. I förhör vid tingsrätten har han uppgett att han blev beskjuten bakifrån och att han sedan blev jagad från platsen. Därefter ramlade han och skytten ”sköt tills det inte fanns några skott kvar”.
Fyra personer, 16, 27, 28 och 31 år gamla åtalades senare för inblandning i mordförsöket.

Dagens Juridik har tidigare rapporterat om hur 16-åringen, som sedan utredningens början pekats ut som skytten, tidigare ertappats med en av de Glock-17 pistolerna som stals från Regeringskansliet under 2019. Pistolen hittades i samband med att Polisen gjorde ett tillslag mot en lägenhet i Sundsvall där mannen befann sig, på rymmen från ett HVB-hem.

Åklagarens bevisning i målet har till stor del bestått av information som hämtats från Encrochat, den krypterade tjänsten som under förra året knäcktes av fransk polis. Enligt åklagaren har dessa meddelanden, direkt eller indirekt, återgett såväl
planeringen som genomförandet av gärningarna.

Påtaglig risk för att målsäganden skulle avlida

Domstolen anser att åklagaren lagt fram ”övertygande bevisning” för att den påstådda skytten, 16-åringen, också är den som sköt målsäganden och att bevisning gör att detta är ställt utom rimligt tvivel. Domstolen anser att mannen uppsåt varit att döda målsäganden och risken varit påtaglig för att målsäganden skulle avlidit till följd av gärningen, vilket skulle lett till ett fullbordat rån. Han döms därför för försök till mord. Enligt tingsrätten har åklagaren också lyckats bevisa att han ska dömas till förberedelse till mord, ett brott som dock ska konsumeras av mordförsöket. Han ska dock även dömas för grovt vapenbrott.

En av de andra medåtalade döms för anstiftan av försök till mord och grovt vapenbrott. De två andra åtalade döms i sin tur för medhjälp till försökt till mord.

Får tre års sluten ungdomsvård

Skytten, som endast var 16 år när brottet begicks, döms till 3 års sluten ungdomsvård. Tingsrättens skriver i domen att den konkreta faran för att målsäganden skulle avlida ”var mycket hög” och att det ”inte finns några förmildrande omständigheter”. Det förhållandet att brottet inte fullbordades bör, enligt tingsrätten, i detta fall medföra ”bara en begränsad reduktion av straffvärdet”. Det motsvarar därför för en vuxen det högsta tidsbestämda straffet, det vill säga 18 års fängelse.

Med hänsyn till skyttens låga ålder när brottet begicks är
straffmätningsvärdet dock 4 år och 6 månaders fängelse, men påföljden för honom ska enligt 32 kap. 5 § brottsbalken bestämmas till sluten ungdomsvård.

Den man som döms för anstiftan av försök till mord och grovt vapenbrott döms till 18 års fängelse. De övriga två medåtalade döms i sin tur till 10 respektive 8 års fängelse.


Dela sidan:
Skriv ut: