Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tre års fängelse för försäljning av fentanyl – tre kunder dog

Nyheter
Publicerad: 2020-03-26 12:16
Fentanyl, Nationellt forensiskt centrum (NFC). Foto: Jeppe Gustafsson / TT

Tre års fängelse, tio års näringsförbud och 280 000 kronor i skadestånd. Det blev domen för den man vållade tre kunders död efter han sålt missbruksdrogen cyklopropylfentanyl.

En 25-årig man döms till tre års fängelse och tio års näringsförbud efter att han sålt missbruksdrogen cyklopropylfentanyl. Av åtalet framgick det att elva av hans kunder avled. Han dömdes i dag för tre av dessa dödsfall.

Han dömdes för grovt vållande till annans död vid tre tillfällen mellan 7 oktober 2017 och 27 november 2017.

Han dömdes även för ringa narkotikabrott samt brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor.

Vållandebrotten bedömdes som grova eftersom mannen agerade i ”näringsverksamhet inom ett riskfyllt område och tagit medvetna risker av allvarligt slag”, skriver domstolen.

Hela tiden förnekat brott

Mannen åtalades för dråp, alternativt grovt vållande till annans död, och för brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. 

Mannen har hela tiden förnekat brott och hävdat att han inte visste att det han sålde var det förbjudna preparatet cyklopropylfentanyl utan att han trodde att det han sålde var det lagliga och svagare preparatet 2-me-maf. 

Och vad gäller dråp/vållande till annans död hävdade han att det inte var bevisat att de elva avlidna dog till följd av intag av cyklopropylfentanyl som köpts av hans bolag och att det i vart fall inte gick att utesluta att de inte dog av oavsiktliga överdoser utan att det var självmord, något som han inte kunde ansvara för.

Stort antal efterlevande vittnen

I den rätt omfattande huvudförhandlingen som pågick elva dagar hördes ett stort antal efterlevande och vittnen. 

Tingsrätten kom fram till att mannen förutom fängelsestraff och näringsförbud ska förpliktades att utge 280 000 kr i skadestånd till anhöriga till de tre avlidna. 

Brott mot lagen om förbud mot hälsofarliga varor var under den tid som mannens hantering pågick ett uppsåtligt brott, det vill säga för fällande dom krävdes att mannen antingen visste att han sålde cyklopropylfentanyl eller åtminstone starkt misstänkte det men inte brydde sig om hur det låg till. 

Trodde att han sålde annat preparat

Tingsrätten konstaterade att mannen hade sålt cyklopropylfentanyl men att det av olika handlingar, bland annat upprättade i tiden innan han greps, inte framgick annat än att det han hade beställt från en leverantör i Kina var det lagliga medlet 2-me-maf och att han också trodde att det var det han sålde. På bolagets hemsida benämndes också produkten som såldes som 2-me-maf. 

Tingsrätten konstaterar att det mot den bakgrunden inte var bevisat att han hade agerat uppsåtligt.

När det gällde åtalen för dråp/grovt vållande till annans död fördes omfattande bevisning vad gäller dödsorsak, förgiftning med cyklopropylfentanyl eller annan orsak, och dödssätt, självmord eller ofrivillig överdos. Olika rättsläkare hördes om detta. 

Hade intagit andra preparat

Tingsrätten konstaterade att det av utredningen framgick att alla elva avlidna hade intagit cyklopropylfentanyl som köpts från mannens bolag men också att fem av dem hade intagit även andra giftiga missbrukspreparat och att en möjligen hade gjort det. 

Av rättsläkarnas uppgifter gick det inte att dra någon säker slutsats i frågan om de sex skulle ha avlidit eller överlevt om de bara hade använt bolagets cyklopropylfentanyl. Det var därför inte bevisat att det var just bolagets cyklopropylfentanyl som medförde deras död varför åtalen i de sex fallen ogillades. 

Gick inte att utesluta självmord

De övriga fem hade bara använt cyklopropylfentanyl inköpt från bolaget men i två av fallen var omständigheterna sådana att tingsrätten inte kunde utesluta att de avlida hade valt att begå självmord och att det alltså inte var oavsiktliga överdoseringar.

Tingsrätten konstaterar att mannen visste att han sålde ett fentanylpreparat även om han inte visste att det var just cyklopropylfentanyl och att han sålde det till missbrukare för att användas vid missbruk. Mot den bakgrunden och då alla fentanylpreparat är farliga och svåra att dosera utan risk för överdosering och det framkom att bolaget hade sålt medlet utan varningar, fann tingsrätten att han i vart fall vållat de tre personernas död. 

Insåg inte att risken var betydande

Rätten prövade sedan om han hade haft, som åklagaren påstått, ett så kallat likgiltighetsuppsåt till dråp, det vill säga att han insåg att det fanns en avsevärd risk för att hans kunder skulle dö men inte brydde sig om den saken. 

Tingsrätten fann att han måste ha förstått att det fanns viss risk för dödsfall genom olycka men att det inte var bevisat att han måste ha insett att den risken var så betydande som krävs för likgiltighetsuppsåt, bland annat eftersom han trodde att det han sålde var det svagare medlet 2-me-maf.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.