Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Transportstyrelsen: Trimmade A-traktorer ett problem

Nyheter
Publicerad: 2022-07-26 08:27
Foto Fredrik Sandberg / TT

På cirka två och ett halvt år har antalet A-traktorer fördubblats och idag finns nära 50 000 registrerade A-traktorer, det visar färska siffror från Transportstyrelsen.
Även om A-traktorerna ska vara spärrade för hastigheter över 30 km/h finns dock fortsatt problem med trimmade sådana.
– En 15-åring med mopedkörkort har inte erfarenhet och mognad för att köra en regelrätt bil. Jag vill trycka på att det finns ett stort föräldraansvar i den här frågan, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt Transportstyrelsen kan den stora ökningen av antalet A-traktorer härledas till den regeländring som myndigheten införde under 2020 som gjorde det möjligt att spärra hastigheten med elektroniska metoder. Detta i syfte att möjliggöra ombyggnationer av moderna bilar till A-traktorer.

Reglerna till trots förekommer det fortfarande trimmade A-traktorer på vägarna – som då räknas som vanliga personbilar. Det innebär i sin tur att en person utan körkort för personbil kan fällas för olovlig körning vid framförande av en trimmad A-traktor. Även den förälder som känner till att sitt barn kör en trimmad A-traktor kan dömas för brott.

– En 15-åring med mopedkörkort har inte erfarenhet och mognad för att köra en regelrätt bil. Jag vill trycka på att det finns ett stort föräldraansvar i den här frågan. Om du som förälder vet att din ungdom kör en manipulerad A-traktor och inte gör något åt det kan du fällas för tillåtande av olovlig körning. Det i sin tur kan leda till att ditt eget körkort blir återkallat, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.


Dela sidan:
Skriv ut: