Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tolv personer döms i samband med ett människorov

Nyheter
Publicerad: 2020-07-15 11:10
Illustrationsbild Foto: Anders Wiklund / TT /

Sex av de åtalade döms för människorov, mindre grovt brott, och två av dem för grov misshandel. En av de åtalade döms för både människorov och grov misshandel.

Attunda tingsrätt dömer tolv personer för brott begångna i samband med ett människorov i december 2019. 

Människorovet ägde rum efter ett rån. Rånet begicks av tre av de åtalade ungdomarna mot en av de ungdomarna som sedan var med vid människorovet mot en av de nu dömda rånarna.

Rånet begicks av av 18-åring, en 21-åring och en 22-åring.

18-åringen dömdes till skyddstillsyn med samhällstjänst 180 timmar. 21-åringen dömdes till fängelse i 1 år och 9 månader och 22-åringen dömdes till fängelse i 2 år.

De ska även solidariskt betala 24 790 kronor i skadestånd till den 20-åring som rånades.

Människorov och grov misshandel

I målet åtalades nio ungdomar för människorov och synnerligen grov misshandel. Enligt åklagaren hade målsäganden, den 18-åring som var med vid rånet, i denna del bemäktigats och förts till flera olika platser under det att gärningsmännen utsatte honom för misshandel. Åklagaren gjorde också gällande att en eller flera av de åtalade hade fäst målsäganden i en stol eller rullstol och sänkt ned honom under ytan i kallt vatten.

Tingsrätten har kommit fram till att utredningen inte är tillräcklig för att åklagaren ska anses ha bevisat att samtliga av de nio åtalade har gjort sig skyldiga till människorov och synnerligen grov misshandel.

Dömda gärningarna

Tingsrätten finner inte heller bevisat att någon av de åtalade har gjort sig skyldig till det påstådda förfarandet innefattande en stol eller rullstol. Däremot döms sex av de åtalade för människorov, mindre grovt brott, och två av dem för grov misshandel. En av de åtalade döms för både människorov och grov misshandel.

Påföljderna

Påföljderna var enligt följande:

En 19-åring dömdes till fängelse 1 år och 7 månader.

En annan 19-åring dömdes till skyddstillsyn samt fängelse i 2 månader.

En 20-åring dömdes till fängelse i 2 år och 9 månader.

En annan 20-åring dömdes till fängelse i 2 år.

Den 20-årige mannen som tidigare hade rånats dels av den man som han nu varit med att röva bort dömdes till 2 års fängelse.

En 19-åring döms till 1 år och 7 månaders fängelse.

Två 19-åringar dömdes till 1 år och sex månaders fängelse vardera och en 21 åring dömdes till fängelse under 1 år och 2 månader.

Sex av de nu dömda ungdomarna ska solidariskt betala skadestånd om 51 250 kronor jämte ränta till den som rövats bort.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.