Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tolv personer döms i insiderhärva – Percy Nilsson frias

Nyheter
Publicerad: 2021-11-25 14:21

Stockholms tingsrätt dömer tolv personer för inblandning i insiderbrottslighet som skett under åren 2017-2018 i fastighetsbolaget Victoria Park respektive det danska telekombolaget TDC. Bland de som döms finns näringslivstoppen Dan Olofsson. Företagsledaren Percy Nilsson frias.

Totalt 14 personer stod åtalade, varav tolv fälls för inblandning i insiderbrottslighet som skett under året 2017-2018 i fastighetsbolaget Victoria Park respektive det danska telekombolaget TDC. Påföljderna har för de huvudåtalade bestämts till fängelse, som längst 1,5 år. De övriga döms till villkorlig dom med antingen samhällstjänst eller böter.

Bud på bolagen

Insiderhandel har skett kort inpå att det lagts offentliga bud på bolagen. Tingsrätten har kommit fram till att de dömda har känt till detta i förväg och på så sätt kunnat göra stora vinster på sin värdepappershandel.

– Det är åklagaren som Sja bevisa att insiderbrott faktiskt har begåtts, det vill säga att det inte endast handlar om skicklig eller tursam aktiehandel. I detta fall har tingsrätten bedömt att den omfattande handeln, personkopplingarna samt valet av värdepapper, tillsammans med viss säkrad kommunikation mellan de tilltalade, har räckt för en fällande dom, säger rådmannen Josefin Park i en kommentar.

De dömda ska även betala tillbaka de aktievinster som de har gjort, vilket totalt handlar om cirka 2,8 miljoner kronor. De flesta ska även stå för sina egna advokatkostnader i målet.

Även prövat åtal mot näringslivsprofiler

Tingsrätten har även prövat ett åtal som involverar två näringslivsprofiler från Skåne, Dan Olofsson och Percy Nilsson. Dan Olofsson har skickat ett sms till Percy Nilsson innehållande insiderinformation.

I Sms:et stod det:

”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood”, skrev Dan Olofsson i sitt sms som skickades till Percy Nilsson den 2 maj. 

Samma dag köpte Percy Nilsson, genom sitt bolag Malmö Bra Bostad, aktier i Victoria Park för närmare 3,4 miljoner kronor. 

 I det fallet har Dan Olofsson som skickat sms:et dömts för obehörigt röjande av insiderinformation. Han får villkorlig dom och böter. Medan Percy Nilsson som mottog sms:et frikänns eftersom åklagaren inte lyckats bevisa att informationen har använts till insiderhandel.


Dela sidan:
Skriv ut: