Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tolv åtalade i Sveriges hittills största momsbedrägerimål

Nyheter
Publicerad: 2023-02-24 08:32

Under torsdagen åtalades tolv personer i vad som av Ekobrottsmyndigheten beskrivs som ”den största momskarusellen hittills”.
Det handlar om misstänkta grova skattebrott, grova penningtvättbrott i miljardklassen och grova bokföringsbrott.
– Genom upplägget har man under ungefär ett års tid gjort fiktiva försäljningar av mobiltelefoner för cirka en miljard kronor varvid momsen uppgått till cirka 200 miljoner kronor, säger kammaråklagare Peter Helsing i ett pressmeddelande.

Enligt åtalet ska de åtalade personerna ha påstått sig importera framförallt mobiltelefoner från andra EU-länder, låtit varorna byta ägare vid ett par tillfällen i Sverige för att sedan exportera dem ut från Sverige. Allt inom ett par dagar.

200 miljoner i moms

I pressmeddelandet skriver EBM att importören importerat varorna utan momskonsekvenser, lagt på utgående moms vid försäljning inom Sverige för att sedan undvika att betala in momsen genom osanna fakturor som reducerat bort den utgående moms som skulle betalas in till staten.

Slutligen har exportören sålt varorna till andra EU-länder och då begärt tillbaka den ingående moms som exportören betalat.

– Genom upplägget har man under ungefär ett års tid gjort fiktiva försäljningar av mobiltelefoner för cirka en miljard kronor varvid momsen uppgått till cirka 200 miljoner kronor. De svenska bolag som medverkat i brottsupplägget har fått ta del av kakan, men merparten av brottsvinsten har gått till att berika det kriminella nätverket utomlands, säger kammaråklagaren Peter Helsing i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: