Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tjeckien köper stridsfordon 90 för 22 miljarder

Nyheter
Publicerad: 2023-05-25 08:42
Johan Nilsson / TT

Tjeckiska regeringen har beslutat att köpa stridsfordon 90 från BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. 
Enligt ett pressmeddelande från FMV omfattar kontraktet 246 stycken CV90 MkIV till ett ordervärde av cirka 22 miljarder kronor.  

Tjeckien tecknade redan i slutet av förra året en avsiktsförklaring om samarbete inom stridsfordonsområdet med FMV och BAE Hägglunds. Nu står det alltså klart att nationerna tecknat ett avtal som omfattar köp av stridsfordon 90, men även integrering av tjeckisk industri i tillverkningen av fordonen.

Avtalet uppges ha ett ordervärde på cirka 22 miljarder kronor.

I det mellanstatliga samarbetsavtalet mellan FMV och tjeckiska Ministry of Defence ingår bland annat stöd under leveransskedet, samt erfarenhetsutbyte och samarbete gällande utbildning, nyttjande, drift och fortsatt utveckling av stridsfordon 90-systemet, skriver FMV i pressmeddelandet.

– Vi välkomnar ytterligare en medlem i det framgångsrika CV90 User Group-samarbetet. När flera länder nyttjar och utvecklar ett system tillsammans ger det stora fördelar för alla brukare, såsom ökad förmåga, ökad tillgänglighet, ökade möjligheter till operativt samarbete och allt till lägre kostnader, säger Joakim Wallin, chef för FMV:s exportverksamhet.


Dela sidan:
Skriv ut: