Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tiotusentals har överklagat långsam handläggning

Nyheter
Publicerad: 2021-07-12 09:11
Foto: Adam Wrafter / SvD / TT /

Sedan  2018 finns en möjlighet att överklaga långsam handläggning av medborgarskapsärenden till förvaltningsrätten.
Hittills har runt 60 000 överklaganden kommit in, skriver SR.
– Det här var det inte någon som hade förutsett, och det var inte så här det var tänkt heller kan jag lova, säger lagman Johan Sjöö till Sveriges Radio.

Förvaltningsrätten i Malmö har nationellt ansvar för att hantera överklaganden om medborgarskap hos Migrationsverket. Johan Sjöö är lagman på domstolen.
Han säger att det som nu hänt inte förutsågs, utan att man förväntade sig några enstaka ärenden, som skulle granskas i domstol.

Lagen från 2018 innebär att om man inte fått beslut i sitt ärende hos en myndighet, har man rätt att begära att myndigheten ska påskynda handläggningen. Om myndigheten nekar denna begäran kan detta beslut överklagas till till förvaltningsrätten för en dröjsmålstalan.

Dyster prognos

Till förvaltningsrätten i Malmö har det kommit runt 50 000 överklaganden bara avseende medborgarskapsansökningar hos Migrationsverket. Prognosen för i år är ytterligare 40 000.

– Det påverkar ganska mycket. Även om varje sånt här mål är väldigt enkelt, alltså att det inte kräver någon större arbetsinsats per mål jämfört med mycket annat vi har, så är ju mängden en utmaning, säger Johan Sjöö till SR.

Ett ärende om medborgarskap ska handläggas inom sex månader, men den gränsen överskrids regelmässigt. De långa handläggningstiderna beror, enligt Migrationsverket, på den stora migrationsvågen 2014-2015.


Dela sidan:
Skriv ut: