Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tidigare friad kvinna fälls för narkotikasmuggling

Nyheter
Publicerad: 2023-03-08 10:59
Foto: Christine Olsson / TT /

Hovrätten ändrar den friande domen och dömer en 45-årig kvinna som fört in närmare sju kilo kat i Sverige för narkotikasmuggling.
Genom att låta någon annan packa hennes väska och gå med på att ta med kläder till en för henne okänd person i Sverige har kvinnan visat likgiltighetsuppsåt inför risken att väskorna innehöll narkotika, enligt hovrätten.

Det var i mars 2021 som den nu 45-åriga somaliska kvinnan anlände till Arlanda flygplats från Etiopien. I samband med passagen genom den gröna gången i tullfiltret togs kvinnan ut för kontroll. Tulltjänstemännen påträffade då misstänkt kat i bagaget, paketerat i plastpåsar som i sin tur placerats mellan olika klädesplagg. Misstanken visade sig stämma och sammanlagt handlade det om närmare sju kilo växtdelar.

Under huvudförhandlingen i Attunda tingsrätt förnekade kvinnan dock kännedom om narkotikan. Hon hade rest till Etiopien för att besöka sin sjuka mamma och hade då haft med sig kläder för att ge i present till henne. Det hade därför funnits en hel del utrymme kvar i väskorna inför returresan. 

Fått packa väskan själv

En man som hjälpt mamman på plats i Etiopien hade frågat kvinnan om hon hade möjlighet att hjälpa honom att ta med sig kläder tillbaka i Sverige – och det hade kvinnan accepterat. ”Somalier brukar hjälpa varandra genom att ta med sig saker vid resor”, förklarade kvinnan. Hon hade gått med på att ta med sig cirka 30 par jeans som skulle till en man i Sverige – som i sin tur skulle kontakta kvinnan efter ankomsten till Sverige.

Mannen i Etiopien hade själv fått packa väskan kvällen före avresan till Sverige och måste då ha gömt kat mellan plaggen. Kvinnan uppgav att hon sett kat på plats i Somalia och att hon var väl medveten om att kat är narkotikaklassat i Sverige. Hon ansåg sig dock ha blivit lurad av mannen, som fått packa väskan själv eftersom kvinnan haft bråttom.

Tingsrätten ansåg att det fanns omständigheter i ärendet som gjorde att man kunde ifrågasätta kvinnans uppgifter. Som utgångspunkt är det rimligt att utgå ifrån att en person vet vad som finns i de egna väskorna. Det handlade dessutom om en förhållandevis stor mängd kat som vägt mycket och tagit viss plats. Trots det ansåg domstolen att kvinnans förklaring inte var så osannolik att den helt kunde avfärdas. Domstolen betonade här att kvinnan lämnat samma uppgifter redan under förundersökningen och att förhöret med henne hållits med hjälp av tolk. 

Slutsatsen blev att det fanns rimligt tvivel kring om kvinnan verkligen haft uppsåt till införseln och åtalet ogillades därför av en enig tingsrätt.

Hovrätten fäller honom

Svea hovrätt river nu upp den friande domen och fäller kvinnan för narkotikasmuggling av normalgraden.

Mottagaren av kläderna har varit en för kvinnan okänd person som hon inte har fått några kontaktuppgifter till. Kvinnans väska ska också ha packats när hon inte varit närvarande – och har innehållit över sex kilo narkotika. 

Genom att inte närmare kontrollera väskans innehåll har kvinnan enligt hovrätten visat likgiltighet inför risken att narkotika placerats i hennes väska och hon ska därför anses ha agerat med likgiltighetsuppsåt.

Narkotikasmugglingen har enligt hovrätten ett straffvärde motsvarande ett kortare fängelsestraff. Det finns dock ingen anledning att tro att kvinnan kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet och hon döms därför i stället till villkorlig dom och 140 dagsböter. (Blendow Lexnova)

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: