Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tidigare friad fälls för olovlig körning – med albanskt körkort

Nyheter
Publicerad: 2022-11-09 13:46
Genrebild Foto Jonas Ekströmer / TT /

Hovrätten river upp en friande dom och dömer en kvinna som kört bil på sitt albanska körkort – trots att hon bott mer än ett år i Sverige.
Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att kvinnan haft uppsåt till den olovliga körningen.

Kvinnan åtalades för att ha kört bil utan giltigt körkort. Hon hade visserligen ett albanskt körkort, men då hon varit folkbokförd i Sverige sedan mer än ett år tillbaka hade hon inte rätt att köra på detta.

Vid tingsrätten uppgav kvinnan att hon tidigare kollat upp att man kunde köra med det albanska körkortet i Sverige och Europa. Detta kontrollerade hon dock inte efter att hon flyttat till Sverige då hon var säker på att hon kunde köra med det körkort hon redan hade. Tanken på att byta in sitt körkort hade slagit henne, men hon ville lära sig svenska först.

Friades i tingsrätten – döms i hovrätten

Uppsala tingsrätt konstaterade att kvinnan insett att det fanns en risk för att körkortet var ogiltigt, men att hon ”på ett trovärdigt sätt” berättat om de efterforskningar hon gjort innan hon flyttade till Sverige. Genom dessa var hon säker på att hon kunde köra bil här – och uppgifterna kunde, enligt tingsrätten, inte lämnas utan avseende. Någon motbevisning till detta hade heller inte presenterats av åklagaren och hon ansågs därför inte ha varit likgiltig till att körkortet var ogiltigt. Hon friades därför från åtalet.

Domen överklagades till hovrätten, som nu dömer kvinnan i enlighet med åtalet.

Enligt hovrätten har kvinnan erkänt att hon, när hon gjorde sökningar på sitt körkorts giltighet i Sverige, inte noterade om det fanns någon uppgift om hur länge detta gällde i Sverige. Sammantaget måste hon ha insett risken för att hon vid tillfället inte längre hade rätt att köra bil i Sverige – och trots detta inte vidtagit åtgärder för att kontrollera sin behörighet. Hon har därför haft uppsåt till gärningen och döms till 30 dagsböter.


Dela sidan:
Skriv ut: