Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Thornberg: Vill kunna avlyssna utan krav på konkret brottsmisstanke

Nyheter
Publicerad: 2021-01-13 14:00
Rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Minskad nyrekrytering till de kriminella gängen är en nyckelfaktor för att få stopp på den grova brottsligheten – men för detta krävs ytterligare verktyg från lagstiftarna.
Det sade rikspolischefen, Anders Thornberg, i sitt anförande under Folk och Försvar.

– Så länge det är fler som rekryteras till gängen än de som rättssystemet inkapaciterar, kan vi inte bryta trenden. Att färre pojkar och unga män rekryteras till de kriminella nätverken är helt avgörande, säger rikspolischef Anders Thornberg.

För att man ska lyckas med detta vill riskpolischefen dock se fler nya verktyg, utöver de som polis och åklagare redan fått, som möjliggör en tyngre offensiv mot de kriminella nätverken. Som exempel lyfter hand, bland annat, möjligheten till hemlig avlyssning utan krav på att det ska finnas en konkret brottsmisstanke.

– Utöver det behöver rättssystemet ges möjlighet att arbeta ännu mer offensivt. Det vore mycket värdefullt om vi fick avlyssna i en underrättelsefas om det finns misstanke om mycket grov kriminalitet i en viss gängmiljö, utan att det måste finnas en konkret misstanke om brott.


Dela sidan:
Skriv ut: