Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tesla ska betala 137 miljoner dollar efter rasism på fabrik

Nyheter
Publicerad: 2021-10-05 10:41
Tesla. (Jim Weber/Santa Fe New Mexican via AP) NMSAN303

Tesla döms att betala 137 miljoner dollar till en 53-årig före detta anställd efter att han utsatts för rasism på fabriken i Fremont utanför San Francisco.

Enligt en dom från en federal domstol i USA ska biltillverkaren Tesla betala 137 miljoner dollar till en 53-årig före detta anställd som under åren 2015-2016 regelbundet utsatts för rasistiska skällsord under sitt arbete som hissoperatör i Teslas fabrik i Fremont utanför San Franciso, USA. Det skriver nyhetsbyrån Direkt.

Rasistiska bilder

Under förhandlingarna framgick det även att mannen fick under sin tid i fabriken även uppleva en arbetsmiljö kantad av rasistiska bilder och nedsättande klotter.

Det höga skadeståndet som nu ska betalas ut beror på den juridiska praxisen kring så kallad ”punitive damage” som gäller i bland annat USA, regler ämnade att utgöra avskräckande exempel.

Enligt Nyhetsbyrån direkt uppgår det vanliga skadeståndet till 6,9 miljoner dollar, medan straffskadeståndet landar på 130 miljoner dollar.

Inte vidtagit åtgärder

I domen framgår det nämligen att Tesla inte vidtagit åtgärder mot den rasistiska arbetsmiljön där 53-åringen trakasserades.

Teslas personalchef Valerie Capers Workman går ut offentligt efter domenoch hävdar att domen är orättvis. Samtidigt uppger on att Teslas processer och arbetsmiljö ”inte var perfekta under 2015-2016”.

Det är andra gången på kort tid som Tesla tvingas betala skadestånd till fabriksanställda som utsatts för rasism. I maj kom en förlikningsman fram till att bolaget ska betala 1 miljon dollar sedan en tidigare anställd som bland annat utsattes för rasistiska trakasserier av sina förmän. 


Dela sidan:
Skriv ut: