Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Terrormisstänkt frias – planer om terrordåd kan inte bevisas

Nyheter
Publicerad: 2020-07-09 12:28

Den terrormisstänkte 21-åringen tog del av instruktioner om tillverkning och användning av sprängämnen och vapen. Mannen frikänns från åtal om terroristbrott eftersom det inte är bevisat att han haft en sådan avsikt.

Västmanlands tingsrätt frikänner en 21 årig man som åtalats för att ha tagit del av instruktioner om bland annat tillverkning och användning av sprängämnen och vapen i avsikt att använda dem för att begå eller medverka till terrorhandlingar. Mannen frikänns eftersom det inte är bevisat att han haft en sådan avsikt.

I mars 2019 gjorde Säkerhetspolisen husrannsakan i mannens bostad och grep honom. Mannen hade på sin dator och telefon sparat ner publikationer och filmer med instruktioner om bland annat tillverkning och användning av sprängämnen och vapen.

Rekryteringslagen

Mannen åtalades för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet (rekryteringslagen).

Enligt åtalet har han tagit del av instruktionerna i avsikt att använda dem för att begå eller annars medverka till särskilt allvarlig brottslighet.

Innehållet i publikationerna och filmerna är i huvudsak av våldsbejakande islamistisk extremistisk natur med koppling till terrororganisationen IS och det finns enligt tingsrätten flera omständigheter som talar för att mannen kan ha haft en sådan avsikt.

”Utredningen talar för att mannen, som har konverterat till islam, har radikaliserats. Han har visat ett intresse för och gett uttryck för att sympatisera med terrorhandlingar och på egna mobilfilmer gjort uttalanden om terrorhandlingar”, framgår det av ett pressmeddelande från Domstolsverket.

21-åringens förklaring

Den 21-årige mannen han själv uppgett han tagit del av de aktuella instruktionerna ”för att han var nyfiken men att han absolut inte hade någon avsikt att använda instruktionerna”. Han har vidare uppgett att han inte kan italienska eller franska som förekommer i instruktionsfilmerna och att han inte kunde använda informationen.

Av domen framgår det att filmerna innehåller instruktioner för tillverkning av sprängämnen, bomber, användande av mobiltelefoner för att detonera sprängladdningar, tekniker för skytte och tekniker för hur man kan attackera och döda en människa med kniv. I de filmer som förevisats inom stängda dörrar dödas människor framför kameran som en del av instruktionsfilmerna. 

Två egeninspelade filmer

I 21-åringens telefon har man återfunnit två egeninspelade filmer. I den första filmen uttalas en kort fras på arabiska och sedan på engelska. I den andra filmsekvensen syns en fastighet som är Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga. Efter en kort fras på arabiska talar mannen som filmar engelska och pratar bland annat om kyrkan, att missionärer kontaktat honom och försökt att få honom att komma till kyrkan. Han uttalar vidare ”Now I might go in there with abomb, with a belt, bomb belt, Allahu akbar” samt härmar en explosion och skrattar.

Domstolen skriver dock i domen att några konkreta omständigheter som talar för att 21-åringen tagit del av instruktionerna i avsikt att faktiskt använda dem för att begå eller medverka till särskilt allvarlig brottslighet, det vill säga i praktiken en terrorhandling, har emellertid inte framkommit.

Ingen konkret avsikt att använda instruktionerna

”Det stora materialet, hans intresse för och att han ger uttryck för att sympatisera med terrorhandlingar ger i sig endast ett begränsat stöd för att han haft en sådan avsikt. De egeninspelade filmerna ger, även om innehållet delvis är allvarligt, ett udda intryck och utredningen visar inte att han skulle ha delat dessa filmer med någon annan person. Han har visserligen gjort uttalanden om martyrskap i samband med gripandet men samtidigt uppfattats som naiv och ogenomtänkt”.

Mannen har emellertid enligt tingsrätten inte vidtagit några mått eller steg som kunde tala för en konkret avsikt att använda instruktionerna och tingsrättens samlade bedömning är att det, mot mannens förnekande, inte är bevisat att han tagit del av dessa i avsikt att använda dem för att begå eller annars medverka till särskilt allvarlig brottslighet. Tingsrätten ogillar därför åtalet.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
terrormisstankt-friad

Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.