Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Teknik lockar fondspararna – som flyr företagsobligationer

Nyheter
Publicerad: 2020-06-29 08:09
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Teknik fortsatte att locka fondspararna i juni samtidigt flyr spararna fortfarande från företagsobligationer.

Teknik fortsatte att locka fondspararna i juni, och därmed fortsätter den ena av vårens två stora trender bland spararna. Den andra påtagliga förändringen för den som blickar tillbaka på det gångna halvåret är flykten från företagsobligationer.

– Risken i fonder som placerar i företagsobligationer gjorde sig smärtsamt påmind under turbulensen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. 

Ökad försiktighet

En något ökad försiktighet kunde skönjas hos spararna i juni. 

– Börsen har sprungit snabbt och en andra våg av virusoro gör bågen rejält spänd, samtidigt som tunga institut – som den amerikanska centralbanken – under månaden gav en mer pessimistisk bild av den ekonomiska återhämtningen än marknaden prisat in, säger Frida Bratt. 

Bland Nordnets kunder tycks ändå optimisterna fortfarande vara fler än pessimisterna. Spararna fortsatte att köpa aktiefonder i juni, men valde i hög utsträckning bredare globalfonder. 

– Det är ett klassiskt mönster när oron tilltar något. Istället för att gå ur marknaden breddar man fondvalen, säger Frida Bratt. 

Teknikfonder

Teknikfondernas popularitet bestod in i juni. Under hela turbulensen har intresset för teknikfonder varit massivt. Och det är inte konstigt:

– Fonder med stor exponering mot teknik och kommunikation är de som har presterat bäst under våren. I USA har ju techjättarna dragit rekylen, bland annat gynnade av att fler behöver använda sig av digitala tjänster när de arbetar hemifrån, och här i Sverige har bland annat gamingaktier gått starkt, säger Frida Bratt. 

Hon lyfter fram Swedbank Robur Ny Teknik och TIN Ny Teknik som exempel.

– Fonderna har stora innehav i gamingbolag, har presterat väl under våren och är bland de absolut mest köpta fonderna under hela turbulensen, säger Frida Bratt.  

Risken med företagsobligationer har inte varit tydlig

Den andra mest påtagliga trenden under våren har enligt Frida Bratt varit flykten från företagsobligationsfonder. 

– De senaste åren har pengar som kanske egentligen hör hemma på ett sparkonto letat sig längre ut på riskskalan, i jakten på avkastning. Företagsobligationer kräver en lång placeringshorisont, och är absolut inte ett alternativ till kontosparande. Tyvärr är det så fonderna i vissa fall har marknadsförts, och risken i dem har inte varit helt tydlig för spararna, säger Frida Bratt.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.