Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Teckenspråkstolk hade knivar i väskan vid domstolsbesök – frias

Nyheter
Publicerad: 2019-09-09 10:42
Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Svea hovrätt friar nu den tolk som av tingsrätten dömts för brott mot knivlagen efter att ha haft två fällknivar i väskan vid ett domstolsbesök. Hovrätten anser att det inte funnits någon risk att knivarna skulle komma till brottslig användning vid det aktuella tillfället.

En 51-årig man åtalades i februari 2019 vid Södertörns tingsrätt för brott mot knivlagen – efter att han dykt upp vid domstolen med två fällknivar i sin väska.

Mannen befann sig i domstolen för att agera teckenspråkstolk vid en huvudförhandling.

Brukar lämna knivarna i bilen

Som förklaring till händelsen uppgav mannen att han fått med sig knivarna av misstag vid det aktuella tillfället. Enligt egen utsago brukade han använda knivarna till allehanda ändamål i vardagen, exempelvis till att skära mat och öppna plastpåsar och batteriförpackningar. Han brukade dock lämna knivarna i bilen när han skulle ut på tolkuppdrag, men denna gång glömde han detta.

När han upptäckte sitt misstag uppmärksammade han direkt vakterna vid säkerhetskontrollen på situationen, och lämnade på uppmaning från samma vakter knivarna i en plastlåda. Därefter blev han gripen för brott mot knivlagen av en annan vakt på platsen.

Dömdes i tingsrätten men friades av hovrätten

Tingsrätten gjorde bedömningen att mannens innehav av den ena fällkniven varit befogad för de ändamål han uppgett – men att innehavet av den andra kniven inte kunde anses befogad. Han dömdes därför för brott mot knivlagen avseende innehavet av den andra kniven. Brottet ansågs inte heller som ringa, eftersom mannen varit medveten om innehavet.

Påföljden bestämdes till 1 200 kronor i penningböter, och knivarna förklarades förverkade.

Svea hovrätt gör nu en annan bedömning och påpekar att det inte funnits någon risk att knivarna skulle ha kommit till brottslig användning vid det aktuella tillfället. Även om det enligt hovrätten kan ifrågasättas om innehavet varit befogat, har det under alla omständigheter i vart fall varit fråga om en ringa överträdelse.

Mot bakgrund av den bedömningen ska mannen frikännas – och beslaget av knivarna hävs. (Blendow Lexnova)


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Anna Ekdahl
red@dagensjuridik.se