Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Synskadad diskriminerades inte av Försäkringskassan

Nyheter
Publicerad: 2021-03-15 12:58
Foto: Claudio Bresciani/TT

Hovrätten river upp tingsrättens dom och slår fast att en synskadad kvinna inte diskriminerades när hon inte kunde använda Försäkringskassans e-tjänst.
Detta eftersom de åtgärder som myndigheten hade behövt vidta ”inte hade varit av enkel beskaffenhet”.

Den synskadade kvinnans så kallade skärmläsare fungerade plötsligt inte när Försäkringskassan hade lanserat en ny e-tjänst under 2014. Detta ledde till att hon under en längre period inte kunde ansöka om föräldrapenning.

Efter att kvinnan kontaktat Diskrimineringsombudsmannen beslutade man att driva fallet till domstol, där man fick rätt i första instans. Stockholms tingsrätt slog fast att Försäkringskassan inte vidtagit skäliga åtgärder för att kvinnan skulle kunna söka stödet via e-tjänsten, och därmed brutit mot diskrimineringslagen.

Hovrätten av annan åsikt

Domen överklagades dock till hovrätten som nu gör en annan bedömning i frågan.

Hovrätten anser att de åtgärder som Försäkringskassan hade behövt vidta för att den synskadade kvinnan skulle kunna använda e-tjänsten ”inte hade varit av enkel beskaffenhet” och att det därför inte varit fråga om sådana skäliga åtgärder som kunnat krävas enligt diskrimineringslagen.
Mot bakgrund av detta tvingas Diskrimineringsombudsmannen nu ersätta Försäkringskassans rättegångskostnader med knappt 70 000 kronor.

I ett pressmeddelande säger dock DO:s processchef, Martin Mörck, att man funderar på att ta målet vidare till Högsta Domstolen.

– Vi ska nu överväga om det här är en dom som ska överklagas till Högsta domstolen.


Dela sidan:
Skriv ut: