Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Swedbank: världsekonomin är i fritt fall – svensk ekonomi drabbas hårt

Nyheter
Publicerad: 2020-03-25 08:36
Swedbanks huvudkontor i Solna. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080

Konjunkturrapporten Swedbank Economic Outlook säger att svensk ekonomi drabbas hårt av oron kring coronaviruset, trots att den ekonomisk-politiska responsen väntas bli enorm.

Flertalet länder är snabbt på väg mot recession. Svensk ekonomi drabbas hårt, trots att den ekonomisk-politiska responsen väntas bli enorm. Det framgår av konjunkturrapporten Swedbank Economic Outlook som hänvisar till att spridningen av coronaviruset paralyserar världen.

”Världsekonomin är i fritt fall och dagligen tillkännager regeringar nya stödpaket, medan centralbanker gör allt för att lugna stressade finansmarknader. Åtgärderna är nödvändiga men lyckas inte förhindra en global recession. BNP förväntas i år falla med mellan 3 och 6 procent i de flesta EU-länder”, framgår det av rapporten.

– Prognosen förutsätter att de restriktioner som införts av myndigheter, tillsammans med hushållens och företagens självpåtagna försiktighetsåtgärder, börjar avta inom en snar framtid. Om inte det sker blir den ekonomiska nedgången än djupare, säger Andreas Wallström, tillförordnad chefekonom på Swedbank.

Överbryggningspolitik som saknar motstycke

Prognosen bygger även på att regeringar runt om i världen snabbt beslutar om omfattande åtgärder för att stötta ekonomierna. Flera länder har redan aviserat stora stödprogram, däribland Tyskland och USA.

– Vi kommer sannolikt att få se en överbryggningspolitik som saknar motstycke i fredstid i de flesta EU-länder, säger Andreas Wallström

Rapporten visar även att nedgången i Sverige är snabb och drabbar flera sektorer. Export, investeringar och hushållens konsumtion faller brant. Arbetslösheten förväntas stiga och nå tio procent redan till sommaren.

Jämför med 90-talskrisen

– Förloppet är snabbare än under finanskrisen och 90-talskrisen. En skillnad mot då är att hushållens konsumtion faller mer under corona-krisen, säger Andreas Wallström.

Riksbanken stöttar ekonomin genom bland annat omfattande obligationsköp, vilket håller ned räntorna.  Vid behov kan Riksbanken genom obligationsköp även komma att styra räntor på alla löptider mer tydligt. Styrräntan väntas dock ligga kvar på 0,0 procent.

Avgörande med snabbt agerande

Regeringen väntas möta krisen med åtgärder motsvarande 100 miljarder kronor för 2020, utöver de garantier och lån som redan presenterats, skriver Swedbank i rapporten. Det motsvarar 2 procent av BNP och är ändå lite i jämförelse med redan aviserade satsningar i flera andra länder, däribland Tyskland. 

– Det är avgörande att finanspolitiken agerar snabbt, förslagsvis genom direkta transfereringar till drabbade hushåll och småföretagare. Om resoluta åtgärder vidtas kan förhoppningsvis corona-krisen bli kortvarig och vi kan se fram emot en av de största ekonomiska återhämtningarna i historien, säger Andreas Wallström.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.