Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Swedbank tvingas betala 850 miljoner i sanktionsavgift efter IT-incident

Nyheter
Publicerad: 2023-03-15 08:11
Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080

Swedbank får en anmärkning och tvingas betala 850 miljoner kronor i sanktionsavgift för sin bristande interna kontroll vid ändring i ett ”systemkritiskt IT-system” förra året.
Det meddelar Finansinspektionen i ett pressmeddelande.
– Banken frångick sina egna rutiner. Det bidrog till att ett mycket stort antal personer fick omfattande problem med att sköta sina grundläggande banktjänster, säger FI:s vikarierande generaldirektör Susanna Grufman i ett pressmeddelande.

Det var i slutet av april förra året som IT-incidenten inträffade i samband med att banken gjorde en ändring i ett ”systemkritiskt IT-system”. Incidenten ledde till att nästan en miljon kunder fick felaktiga saldon på sina konton.

Efter att Finansinspektionen avslutat sin undersökning av händelsen står det klart att banken inte följde sina egna rutiner vid ändringen – och dessutom saknade ändamålsenliga kontrollmekanismer som säkerställde att så skedde.

– Banken frångick sina egna rutiner. Det bidrog till att ett mycket stort antal personer fick omfattande problem med att sköta sina grundläggande banktjänster. Nära en miljon kunder fick felaktiga saldon på sina konton och många kunde inte heller göra betalningar. Det inträffade visar att det kan få allvarliga konsekvenser när rutiner frångås och den interna kontrollen inte upprätthålls, säger vikarierande generaldirektör Susanna Grufman i pressmeddelandet.

Tvingas betala 850 miljoner

Enligt Finansinspektionen har den bristande interna kontrollen ”haft potentiella effekter på stabiliteten i det finansiella systemet”.

Mot bakgrund av att det inte varit en långvarig eller systematisk överträdelse samt att banken vidtagit åtgärder för att förstärka sin interna kontroll klarar man sig undan med en anmärkning.

Swedbank ska dock betala en sanktionsavgift på 850 miljoner kronor.


Dela sidan:
Skriv ut: