Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Swedbank svartlistar 103 länder

Nyheter
Publicerad: 2021-11-24 08:16
Swedbank, huvudkontoret i Sundbyberg Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod: 30142

Swedbank har under november fattat beslut att inte längre erbjuda betalningsmöjligheter för privatkunder till 103 länder. Det uppger Unni Jerndal, senior rådgivare på Swedbank, för Dagens Industri. 

Swedbank har tagit beslutet att inte länge erbjuda betalningsmöjligheter för privatkunder i 103 länder. Detta är ett led i arbetet för att följa uppdaterade policys kring penningtvätt, terrorfinansiering, och finansiella sanktioner som uppdaterades i juli i år. Det uppger Unni Jerndal, senior rådgivare på Swedbank, för Dagens Industri. 

Färre restriktioner för företagskunder

Beslutet ska ha fattats under november men vilka länder det rör sig om vill Swedbank inte uppge, men enligt storbanken kan kunderna hitta information om vilka länder som är öppna för betalningar i internetbanken.

För företagskunder handlar det om 30 länder där man inte kan genomföra internetbetalning utan behöver göra en fördjupad kontroll på kontor eller i kundcenter. Anledningen till att det är olika restriktioner för privat- respektive företagskunder förklarar Unni Jerndal med att ”Företag kan i förhållande till sin verksamhet ha ett rent affärsdrivet behov av att kunna upprätthålla sin dagliga affär. Beroende på hur deras verksamhet är uppsatt kan det vara ett rent funktionellt krav att kunna göra betalningar till vissa länder inom ramen för deras verksamhet.”

De andra storbankernas åtgärder

Även Handelsbanken har tidigare tagit beslut om att inte erbjuda betalningsmöjligheter för privatkunder i flera länder. Enligt Dagens Industri rör det sig om 113 länder som inte är tillgängliga för Handelsbankens kunder.

Även SEB har i praktiken satt stopp för vissa länder, dock enbart åtta stycken.

Nordea säger sig till skillnad från övriga storbanker inte ha någon sådan explicit lista.


Dela sidan:
Skriv ut: