Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Swedbank Robur väljer bort olja, kol och gas i investeringarna

Nyheter
Publicerad: 2021-01-13 07:23
Liza Jonson, vd för Swedbank Robur. Foto: Swedbank Robur

Swedbank Robur har tagit beslut om att ytterligare skärpa sin strategi att välja bort fossila bränslen till att utöver kol även innefatta olja och gas.

Fondbolaget Swedbank Robur har per den 1 januari 2021 tagit beslut om att ytterligare skärpa sin strategi att välja bort fossila bränslen till att utöver kol även innefatta olja, gas och kraftproduktion från fossila bränslen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Parisavtalets mål

Fondbolaget väljer även bort investeringar i okonventionella fossila bränslen såsom arktisk olja/gas, skifferolja/gas och oljesand. Vidare skriver fondbolaget att undantag kan göras för omställningsbolag som bedöms kunna uppfylla Parisavtalets mål om koldioxidneutralitet 2050. Dessa kommer att redovisas på Swedbank Roburs Gröna Lista. 

– Vi strävar efter att vara ledande i att utveckla branschen med standarder och ambitiösa mål för hållbara investeringar. Vi vill bidra till en mer hållbar utveckling i samhället genom att skifta våra investeringar mot hållbara alternativ och på så sätt påverka andra att göra detsamma. Vi tar nu ytterligare ett stort kliv genom att aktivt välja bort investeringar i bolag med kol, gas och oljeverksamhet som inte har satt tydliga strategier och trovärdiga mål på hur de ska möta Parisagendans klimatmål. Detta är ett självklart och logiskt nästa steg för oss, och något som vi är mycket glada över att få berätta om, säger Liza Jonson, VD på Swedbank Robur.

Tre nya strategier

Swedbank Roburs Policy för ansvarsfulla investeringar har även kompletterats med tre nya strategier för respektive metod att integrera hållbarhet i förvaltningen. 

– Hållbarhet är komplext och vi vill arbeta för att förenkla. I de tre nya strategierna klargör vi hur vi väljer in, väljer bort och arbetar med påverkan i våra olika fondtyper. Det ger våra kunder en tydligare koppling mellan fondbolagets investeringar, arbetsmetoder och FN:s globala utvecklingsmål, säger Pia Gisgård, Hållbarhetschef på Swedbank Robur.

Samtliga uppdateringar och strategier i Swedbank Roburs Policy för ansvarsfulla investeringar trädde i kraft den 1 januari 2021.


Dela sidan:
Skriv ut: