Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Swedbank: Regeringens budget mager för privatekonomin

Nyheter
Publicerad: 2022-11-09 08:27
Privatekonomen Arturo Arques, Swedbank. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Swedbank och sparbankernas privatekonom Arturo Arques kommenterar regeringens budget och menar att den är en ganska mager budget ur ett privatekonomiskt perspektiv med få förslag till relativt få grupper.

Regeringens budget för 2023 är privatekonomiskt tunn, men innehåller bland annat höjt reseavdrag, sänkt drivmedelsskatt och lägre skatt för de som fortsätter att arbeta efter att de fyllt 65. Den temporära höjningen av inkomsttaket i a-kassan permanentas också. Det visar Swedbanks analys av höstbudgeten.  

– Det här är en ganska mager budget ur ett privatekonomiskt perspektiv med få förslag till relativt få grupper. Den innehåller i stort sett inga överraskningar, men jag är lite förvånad över att regeringen inte höjer bostadstillägget temporärt för pensionärer och för de som lever på sjuk- eller aktivitetsersättning, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.     

Arbetslösa och bilägare är vinnare

Den temporära höjningen av inkomsttaket i a-kassan permanentas. Det innebär att den högsta ersättning man kan få vid arbetslöshet ligger kvar på 26 400 kronor per månad. Jobbskatteavdraget höjs med 400 till 500 kronor per månad för de som har fyllt 65 år vid ingången av nästa år, vilket innebär lägre inkomstskatt för de som fortsätter arbeta.

Skatten på bensin och diesel sänks med en krona vid pump (80 öre i punktskatt och 20 öre i mervärdesskatt). Även reseavdraget förstärks, både för egen bil och förmånsbil. Men höjningen gäller inte för elbilar, där bibehålls nuvarande avdrag. 

– Arbetslösa, de som fortsätter att arbeta efter att de fyllt 65 år och bilägare hör till de som gynnas av regeringens budget. Men även barnfamiljer får en liten lättnad eftersom det temporära tillägget till bostadsbidraget förlängs till i sommar, säger Arturo Arques.

Högkostnadsskyddet för elpriserna

Kompensationen för de höga elpriserna inkluderas inte i budgetpropositionen utan kommer läggas fram separat. Högkostnadsskyddet uppgår till 50 öre per kWh i elområde 3 och 79 öre per kWh i elområde 4. Stödet betalas ut i en klumpsumma och grundas på elförbrukning oktober 2021 till september 2022. 

– Elstödet kommer att göra stor skillnad inte minst för företagare och villaägare i elprisområde tre och fyra, säger Arturo Arques.


Dela sidan:
Skriv ut: