Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Swedbank mot strömmen – har inte sänkt rörlig boränta på sex år

Nyheter
Publicerad: 2021-04-30 08:18
Swedbank styrelseordförande Göran Persson och vd Jens Henriksson Foto: Pontus Lundahl / TT

Trots att Swedbank vill locka fler bolånekunder, tappar  storbanken mark och den senaste gången Swedbank sänkte den rörliga boräntan var i juni 2015, enligt SvD.

Konkurrensen om bolånekunderna hårdnar med flera nya utmanare på marknaden. Nästan var femte bolånekrona som svenskarna har lånat kommer från Swedbank, men bara en knapp tiondel av de nya bolånen tas i banken.

Swedbanks vd Jens Henriksson har nyligen uttryckt att han vill att banken ska vinna tillbaka förlorad mark. Bankens del av nyutlåningen ska vara i nivå med den totala marknadsandelen på 18 procent, vilket betyder en fördubbling jämfört med första kvartalet i år, då andelen av nya bolån var cirka 9 procent.

Orsaken till förlust av bolånekunder

Enligt bankens egen analys är det den långa tiden mellan bolånelöfte tills att pengarna finns på kontot som är orsaken till att Swedbank tappar nya bolånekunder. SvD har dock i sin granskning funnit ytterligare en faktor som kan vara en orsak till att nya bolånekunder ratar Swedbank. Swedbanks rörliga ränta, den så kallade 3-månadersräntan, har inte sänkts sedan i juni 2015. Däremot har räntan sedan dess höjts sex gånger, från 1,97 procent till nuvarande nivå på 2,39 procent.

Pris är ett vapen på marknaden

Ingen av de andra storbankerna har haft så långa perioder utan att räntan sänkts. Både SEB och Handelsbanken har sänkt den rörliga boräntan i år, om än marginellt. Nordeas senaste sänkning var i april 2018.

– Pris är ett vapen på marknaden. Skulle Swedbank välja att priskriga skulle de kunna återta delar av de förlorade marknadsandelarna, men jag har lite svårt att se hur man skulle göra det utan att använda sig av priset, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank till SvD.


Dela sidan:
Skriv ut: