Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Swedbank: Kvinnor låter inte börsnedgången påverka sparandet 

Nyheter
Publicerad: 2022-05-10 08:30
Foto: Vadim Ghirda/TT

Enligt en färsk studie från Kantar-Sifo som gjorts på uppdrag av Swedbank påverkas inte  majoriteten av kvinnorna av börsnedgångar eller inflation i sitt långsiktiga sparande, men många är samtidigt osäkra på vad de bör göra när börsen faller eller inflationen är hög.  

94 procent av kvinnorna uppger att de har någon form av sparande. Ungefär lika många kvinnor som män sparar i fonder, men män väljer i större utsträckning aktiefonder, medan många kvinnor föredrar räntefonder. En ränte- eller blandfond innebär normalt lägre risk, men också att möjligheten till avkastning blir lägre.  

– Kvinnor tjänar generellt sett mindre än män. Då är det svårare att få pengar över att spara och det kan också kännas tryggt att ta lägre risk i sitt kapital. Men det viktiga är att göra medvetna val utifrån vad man vill med sitt sparande. Sparar man på lång sikt kan man våga ta lite mer risk och därmed öka sannolikheten till högre avkastning, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank.

Osäkra när inflationen är hög

Av studien framgår det att de flesta inte låter börsnedgångar eller inflation påverka deras långsiktiga sparande, men bland kvinnor är det fler som är osäkra på vad de bör göra med sitt sparande när börsen faller eller när inflationen är hög. Samtidigt är intresset hos kvinnor för sparande stort, och fler kvinnor än män vill lära sig mer om sparande.

– I tider när börsen faller bör den vanliga fondspararen ta det lugnt. Sparandet på börsen är långsiktigt och historiskt sett följs nedgångar av uppgångar. Har man en automatisk överföring varje månad behöver man inte bekymra sig om att försöka tajma marknaden, utan sprider både risk och avkastningsmöjligheter över tid. Har man möjlighet kan man till och med passa på att investera lite ytterligare när börsen har fallit, säger Matilda Persson, produktspecialist på Swedbank Robur.

Osäkerheter vid inflation

Vid inflation tappar pengarna i värde, något som framför allt påverkar de pengar som sitter på sparkonto och i räntefonder. Nästan tre av tio kvinnor är osäkra på hur de bör agera i tider av inflation.

– Har man stora belopp på sparkonto kan det vara en god idé att flytta över en del till fonder för att skydda pengarna mot inflationen. Däremot bör man alltid ha sin buffert på sparkonto, där man lätt kan komma åt pengarna och där värdet inte förändras dramatiskt från en dag till en annan, säger Madelén Falkenhäll.


Dela sidan:
Skriv ut: