Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Swedbank: Fler åtstramningar att vänta – men räntetoppen är nära

Nyheter
Publicerad: 2023-01-16 08:20
Swedbank, huvudkontoret i Sundbyberg Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod: 30142

Swedbanks makroekonomer tror på fortsatt stigande räntor under det första halvåret 2023. Men prognosen för rörliga bolåneräntor revideras ned och de väntas toppa på 4 procent under början av året. Det visar Räntebladet, en analys från Swedbank. 

I Swedbanks analys Räntebladet framgår det att marknadsräntorna på längre löptider har under inledningen av året sjunkit både i Sverige och omvärlden. Swedbank skriver även att fortsatta åtstramningarna från centralbankerna väntas i närtid, ”särskilt från ECB som har stor inverkan på svenska räntor”. Som en följd av åtstramningarna räknar Swedbank alltjämt med att räntorna stiger något under det första halvåret 2023.

– Vår bedömning är att räntorna sjunker i slutet av 2023 och under början av 2024 till följd av fallande inflation och att centralbankerna mjuknar. Vi kan därför konstatera att räntetoppen är nära nu, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.  

Höjning av styrräntan väntas

Vidare skriver Swedbank att en fortsatt höjning av styrräntan med 50 punkter väntas vid Riksbankens februarimöte. Detta innebär att styrräntan hamnar på 3 procent. 

”Det överraskande höga inflationsutfallet för december, tillsammans med svag krona och hökaktiga signaler från ECB, gör dock att ytterligare en höjning under våren inte kan uteslutas. I slutet av året väntas Riksbankens räntesänkningar påbörjas till följd av att den ekonomiska aktiviteten minskar och inflationen faller tillbaka”, skriver Swedbank. 

Mindre genomslag än väntat

Swedbank skriver att riksbankens räntehöjningar har under året fått mindre genomslag än väntat på bolåneräntorna, vilket gör att Swedbank nu reviderar ned sin prognos för marknadens genomsnittliga bolåneräntor.

– De rörliga bolåneräntorna förväntas toppa på 4 procent i början av året, en nedrevidering med hela 0,75 procentenheter sedan vår senaste prognos i december. Vi räknar därefter med att de ligger relativt stilla under en period för att sedan börja sjunka under nästa år, säger Andreas Wallström. 


Dela sidan:
Skriv ut: