Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Swedbank anpassar sina rutiner i Danmark efter FI:s påtryckning

Nyheter
Publicerad: 2021-11-25 09:03
Swedbanks huvudkontor i Solna. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080

Finanstilsynet beslutat att Swedbanks filial i Danmark ska anpassa interna rutiner och processer i arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism för att de fullt ut ska uppfylla regelverken lokalt. Swedbank anpassar nu sina processer och rutiner i landet.

Swedbank har de senaste åren uppdaterat rutiner och processer i arbetet mot penningtvätt och mot finansiering av terrorism på koncernnivå. Men anpassningen i filialen i Danmark har inte gått tillräckligt snabbt, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Rutiner och processer ska uppfylla regelverken lokalt

Danmarks motsvarighet till Finansinspektionen, Finanstilsynet, har nu beslutat att Swedbanks filial i Danmark ska anpassa interna rutiner och processer i arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism för att de fullt ut ska uppfylla regelverken lokalt.

– Vi respekterar och har samsyn kring Finanstilsynets beslut. I enlighet med det koncernövergripande ramverket kommer vi nu att etablera ett komplett AML/CTF-ramverk för den danska marknaden, säger Mikael Björknert, chef för Svensk Bankverksamhet på Swedbank. 

Berör 10 000 privat och företagskunder

Verksamheten i Danmark omfattar ett kontor i Köpenhamn och cirka 10 000 privat- och företagskunder. Majoriteten av kunderna är privatkunder som bor i Sverige och arbetar i Danmark eller tvärtom. Enligt Swedbank handlar Finanstilsynets beslut om bristande rutiner och processer, inte om att det har förekommit penningtvätt eller terroristfinansiering i Swedbanks danska filial.

─ Swedbank har redan påbörjat arbetet med de åtgärder som Finanstilsynet efterlyser och kommer att redovisa resultatet av den åtgärdsplan som kommer att genomföras inom tre månader i enlighet med myndighetens beslut, säger Mikael Björknert.


Dela sidan:
Skriv ut: