Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sveriges arbete med återvändande flyktingar sågas

Nyheter
Publicerad: 2020-03-19 10:38
Foto: Janerik Henriksson/TT

Statens arbete med att få personer som inte får vistas i Sverige att lämna landet – frivilligt eller med tvång – fungerar inte effektivt.
Det visar en granskning som Riksrevisionen har gjort.

EU:s återvändandedirektiv föreskriver att Sverige, och andra medlemsstater, ska se till att personer från länder utanför EU som vistas olagligt här lämnar landet.

Helst ska detta ske på frivillig väg, men såväl Polisen som Migrationsverket och Kriminalvården har rätt att använda tvångsmedel om detta anses nödvändigt. Nu visar Riksrevisionens senaste granskning att dessa tre myndigheters samlade kostnader för verksamheten ökat med 40 procent, till nästan två miljarder om året under 2016–2018.

Kostnaden per ”verkställd utresa” har under samma period mer än fördubblats, från 48 000 kr till 97 000 kronor.

”Stora brister i effektiviteten”

Enligt riksrevisor Helena Lundberg når myndigheterna samma resultat med arbetet som under 1990-talet – trots att det kostar betydligt mer.

– Verksamheten når ungefär samma resultat som under 1990-talet, trots att samhället lägger allt mer resurser på den. Även om det finns förklaringar till delar av kostnadsökningarna går det inte att dra någon annan slutsats än att effektiviteten har stora brister.

Riksrevisionen konstaterar vidare att det finns omfattande svagheter i styrning och samordning av verksamheten.Det handlar bland annat om att riksdag och regering har beslutat om verksamhetens inriktning, men inte preciserat vilka resultat som bör nås eller vad det ska kosta.

Dessutom har en stor del av ansvaret för resursfördelningen har ”delegerats till Migrationsverkets och polisens regionala organisationer, som var för sig måste prioritera mellan återvändandeverksamheten myndigheternas övriga uppdrag”.

Vill att regeringen ser över uppdragen

Riksrevisionen rekommenderar nu regeringen att se över myndigheternas uppdrag och ansvarsfördelning, samt att överväga förändringar av myndighetsorganisationen på området.

– Stora delar av de identifierade problemen hänger ihop med att verksamheten är splittrad till tre olika myndigheter. Vi tror det blir svårt att väsentligt effektivisera verksamheten med nuvarande uppdrag och ansvarsfördelning mellan dem, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Riksrevisionen riktar vidare ett antal rekommendationer till Migrationsverket, Polisen och Kriminalvården.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.