Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sveriges äldsta livstidsfånge Helmer Ljus, 94, får tidsbestämt

Nyheter
Publicerad: 2023-03-13 10:35
Helmer Ljus i mitten. Foto: Hudiksvalls tidning

Han högg ihjäl sin handikappade granne som 71-åring och är Sveriges äldsta livstidsfånge.
Nu får dubbelmördaren Helmer Ljus, 94, tillbringa sina sista år i frihet.
Efter 24 år i fängelse får Sveriges äldsta livstidsfångehan nu sitt straff tidsbestämt.

1947, två år efter andra världskrigets slut, dömdes den då 19-årige Helmer Ljus för brott första gången. Hans liv kom sedan att kantas av brott, som med åren blev grövre och grövre.

När Helmer Ljus var 60 år gammal, 1988, begick han sitt första mord. Med en yxa slog han ihjäl en nära vän, och hällde frätande syra över en annan man – eftersom han snarkade.

Helmer Ljus dömdes då till elva års fängelse och släpptes fri i mitten på nittiotalet.

Mördade igen 71 år gammal

1999, när han var 71 år gammal mördade han igen. Då högg han ihjäl sin granne, en rörelsehindrad man, i Ljusdal. Något motiv till brottet kom aldrig fram.

Han dömdes mot sitt nekande, av hovrätten för nedre Norrland till livstids fängelse. Han var då den äldsta person i modern tid som dömts till lagens strängaste straff.

Nu, 24 år senare har den 94-årige Helmer Ljus fått sitt straff tidsbestämt och livstidsstraffet omvandlas till fängelse i 39 år.

Örebro Tingsrätt skriver i domen att åklagaren inte motsatte sig tidsbestämt, och att tiden för omvandlingen bör bestämmas utifrån den tid det tar för ”planering och genomförande av frigivningen för att underlätta övergången till ett liv i frihet.”

”Från en inrättning till en annan”

Helmer Ljus säger själv att det inte behövs någon sådan tid, eftersom det handlar om att ”föra över honom från en inrättning till en annan”.

Rättsmedicinalverket har också i ett utlåtande bedömt Helmer Ljus risk för återfall i brottslighet som låg.

Tingsrätten menar, med bakgrund i Helmer Ljus hälsa, att strafftiden ska bestämmas med beaktande av den tid som Kriminalvården anfört behövs för utsluss och planering.
”Sammantaget finner tingsrätten att Helmer Ljus livstidsstraff ska omvandlas till fängelse 39 år”, vilket innebär att Helmer Ljus kan släppas om två år.


Dela sidan:
Skriv ut: