Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sverige deltar i EU-projekt om virtual reality-träning för poliser

Nyheter
Publicerad: 2019-12-03 14:01
Foto: Jens Meyer/AP Photo

Träningen av nya poliser kan i framtiden komma att ske genom användningen av VR-glasögon (virtual reality) som en del av ett EU-projekt.
Syftet är att öva poliser på att reagera och ta beslut i stressiga situationer. Det rapporterar Polistidningen.

– Vi vill till exempel att scenariot kan ändras efter hur du beter dig och att man ska kunna öva på olika typer av utgångslägen. Till exempel att man är dubbelpatrull eller har elchockvapen, säger Anders Essman, på utvecklingscentrum Stockholm, som representerar svensk polis i projektet, till Polistidningen. 

Del av nytt EU-projekt

Polistidningen rapporterar att Polismyndigheten just nu är en del av ett EU-projekt som håller på att ta fram en modell för polisträning i VR. 

Projektet, som kallas Shotpros, startade i maj i år. I oktober hölls en workshop i Sverige där olika delar av Polismyndigheten deltog. Andra länder som deltar i projektet är Österrike, Rumänien, Tyskland, Holland och Belgien.

Holländskt företag bakom idén

Enligt Polistidningen ville det holländska företaget sedan ta vidare systemet till europeiska poliser i yttre tjänst och sökte EU-pengar för det.

Bakgrunden till projektet är ett VR-system som tagits fram av ett holländskt företag och sedan sålts till holländsk militär. 

Polistidningen rapporterar att det holländska företaget nu har gått ihop md ett österrikiskt forskningsinstitut för att utveckla systemets teknik och ta fram en virtuell miljö för poliser att öva i. 

Gemensamma behov inom EU

Enligt Polistidningen delar de länder som deltar i det gemensamma EU-projektet erfarenheter och kunskap med varandra, bland annat om vilka behov polisen kan ha av VR. Enligt Anders Essman, som intervjuats av Polistidningen, stämmer de olika ländernas behov bra överens med varandra. 

– Skjuter man så sker det ofta på nära håll och i nödvärn. Skjutteknik tränar vi på men det här handlar mer om att fatta beslut under stress, säger Anders Essman till Polistidningen.

Ska pågå i tre år

Enligt Polistidningen ska projektet pågå i tre år. Just nu är projektet inne på det första året, och kommande år ska tekniken testas. 

Det tredje året ska tekniken utvärderas och justeras, och sedan ska Polismyndigheten ta ställning till om tekniken ska tas in eller inte. 


Dela sidan:
Skriv ut:

Paulina Stén
paulina.sten@blendow.se