Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Svenska skadestånd kan leda till fler övergrepp utomlands

Nyheter
Publicerad: 2019-11-07 11:29
Foto: Henrik Montgomery/TT

Skadestånd från Sverige som betalas ut till offer för livestreamade övergrepp utomlands riskerar att leda till att fler övergrepp begås.
Det varnar barnrättsorganisationen Ecpat Filippinerna i en granskning gjord av P1-programmet Kaliber. 

– Det jag är bekymrad över, på grund av det jag hört, är att barn säger ”jag ska också bli ett offer, så att jag kan få pengar”. Det är dilemmat, säger Janice Talip på Ecpat Filippinerna till Sveriges Radio. 

Effekter av domar granskas

Enligt Sveriges Radio har P1-programmet Kaliber genomfört en granskning av vilka effekter svenska domar som avser livestreamade övergrepp kan få i det landet där övergreppen begås.

Den brottslighet som granskats är när förövare i Sverige följt och regisserat övergrepp som begås i andra länder via sina datorer. 

Enligt granskningen har svenska skadestånd i vissa fall betalats ut till barn i Filippinierna som har utsatts för övergrepp från Sverige.

Kan skapa incitament till fler övergrepp

Enligt Janice Talip på Ecpat, som intervjuats av Sveriges Radio, är skadeståndet viktigt för de utsatta, men hon ser också flera problem. 

Bland annat kan ”vetskapen om att det finns stora summor pengar att få för ett övergrepp” skapa incitament för att begå eller låta sig utsättas för övergrepp.

Motsvarade tre årslöner

I ett exempel från granskningen hade en svensk man begått livestreamade övergrep på flickor i Filippinierna, som han regisserade och titta på genom sin dators webbkamera. 

När mannen dömdes fick två personer skadestånd på omkring 60 000 kronor var, som betalades ut när de nått vuxen ålder. Enligt Sveriges Radio motsvarar summan drygt tre årslöner i Filippinierna. 

Kan skapa rädsla

Enligt Janice Talip på Ecpat kan pengarna skapa rädsla för de som utsatts för övergreppen. En orsak är att pengarna skapar rykten och gör att offer betraktas som förövare efter att ha fått pengarna. 

– Det var så många nätter de ringde och smsade mig och sa ”vi är så rädda att vi ska hamna i fängelse”. Det är ett rykte som går på byn, berättar Janice Talip på Ecpat Filippinierna till Sveriges Radio. 


Dela sidan:
Skriv ut:

Paulina Stén
paulina.sten@blendow.se