Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Svensk Handel: Tusentals butiker riskerar slås ut

Nyheter
Publicerad: 2023-03-14 08:02
Foto Hasse Holmberg / SCANPIX

Hyreshöjningarna för kommersiella lokaler har slagit hårt mot många butiker.
Nu varnar Svensk Handel för att existensen för två tredjedelar av kläd- och skohandeln kan vara hotad.
– Det är alarmerande siffror som framkommer. Hyrornas andel av omsättningen fortsätter att öka. Enbart inom kläd- och skohandeln ligger 3 100 butiker i riskzonen för att gå i konkurs eller försättas i rekonstruktion, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Svensk Handel har analyserat hyresdata för 2021 och tidigare hyresundersökningar för kläd- och skohandeln och kan konstatera att en majoritet av hyresgästerna fått ytterligare två hyreshöjningar sedan dess.

Branschorganisationen har också tittat på en enkätundersökning där 95 procent av respondenterna uppger att det är vanligare med hyresrabatter än med sänkningar av bashyran.

Ytterligare hyreshöjningar att vänta

Enligt Svensk Handel fortsätter relationen mellan hyra och omsättning att försämras – och hyran äter upp en allt större del av marginalen.

– Detta är förstås särskilt allvarligt i en tid när handeln redan pressas av en kraftigt minskad efterfrågan, en svag valuta och andra stora kostnadsökningar. Vi ser även en överhängande risk för att årets KPI-indexering kommer att leda till stora hyresökningar då inflationen är fortsatt hög. Om regeringens och Riksbankens prognoser för KPI slår in kommer hyresökningen på tre år, 2022–2024, kunna uppgå till omkring 20 procentenheter, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert med fokus på hyresfrågor, i pressmeddelandet.

3 100 butiker i riskzonen

Svensk Handel varnar nu för att över 3 000 butiker kan riskera konkurs eller rekonstruktion.

– Det är alarmerande siffror som framkommer. Hyrornas andel av omsättningen fortsätter att öka. Enbart inom kläd- och skohandeln ligger 3 100 butiker i riskzonen för att gå i konkurs eller försättas i rekonstruktion, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel 


Dela sidan:
Skriv ut: