Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Svartsjuk kvinna får fängelse för knivhugg i rumpan

Nyheter
Publicerad: 2020-03-20 13:02
Foto: Pontus Lundahl / TT /

En 40-årig kvinna döms till ett år och tre månaders fängelse för att ha knivhuggit en annan kvinna.
När 40-åringen kommit hem och sett sin kille sitta och prata med uppstod ett bråk som mynnade ut i att kvinnan högg målsäganden i rumpan.

En 40-årig kvinna åtalades vid Gävle tingsrätt för grov knivmisshandel av en annan kvinna.

Det var utrett att målsäganden befunnit sig på besök hemma i 40-åringens och hennes pojkväns bostad. När 40-åringen kommit hem hade hon blivit arg och svartsjuk när hon sett målsäganden och mannen sitta vid köksbordet och prata.

Brände till i skinkan

Under det efterföljande bråket hade 40-åringen slagit målsäganden i ansiktet och skrikit åt henne att lämna lägenheten. När kvinnan förberett sig för att gå hade hon plötsligt känt hur det brände till i skinkan. När hon insåg att det var 40-åringen som huggit henne skrek hon: ”högg du mig din jävla hora?” varpå 40-åringen sa något om hemfridsbrott och självförsvar.

40-åringen bad därefter om ursäkt och sa till kvinnan att hon inte menat att hugga henne. Kvinnan gav då 40-åringen en örfil och ringde polisen.

Med hänsyn till djupet och längden på målsägandens skada samt att kvinnan i samband med hugget tilldelat målsäganden två slag fann tingsrätten det visat att kvinnan handlat med likgiltighetsuppsåt.

Grov misshandel

Hon dömdes för grov misshandel samt ringa narkotikabrott till ett år och sex månaders fängelse. Hon ålades också att betala skadestånd på sammanlagt 34 000 kronor.

Domen överklagades till Hovrätten för Nedre Norrland avseende misshandeln.

Eftersom det är visat att 40-åringen huggit kvinnan med kniv är frågan om hon gjort detta med uppsåt.

När kvinna gick ut till hallen bad hon mannen att ringa henne vid ett senare tillfälle. När 40-åringen frågade om han verkligen tänkte göra det svarade han ’ja’.

Talar för uppsåt

Enligt hovrätten tyder dessa uppgifter på att den redan argsinta 40-åringen vid detta svar blev ännu mer upprörd. Samtidigt har kvinnan – efter knivhugget – slängt kniven under köksbordet. Att hon önskat göra sig av med kniven talar för att hon handlade med uppsåt.

I fråga om kraften på hugget konstaterar hovrätten att knivsåret var cirka fyra centimeter långt och tio centimeter djupt. Detta i kombination med att kniven trängt igenom kvinnans jeans talar för att hugget utdelats med viss kraft.

Straffet sätts ned

Sammantaget talar de omständigheterna att 40-årigen varit tydligt ilsken mot kvinnan, att hon beväpnat med kniv samt själva knivskadans storlek och placering med styrka för att 40-åringen avsiktligen orsakat kvinnan skadorna.

I fråga om rubriceringen instämmer hovrätten i tingsrättens bedömning. Med tanke på att 40-åringen förlorat sin anställning till följd av brottet ska fängelsestraffet sättas ner till ett år och tre månader. Skadeståndet sänks också till totalt 29 000 kronor. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.