Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Supporterpolis misshandlade säkerhetsansvarig – får sänkt straff

Nyheter
Publicerad: 2022-05-05 09:31
Foto: Christine Olsson / TT

En supporterpolis dömdes till villkorlig dom för att ha misshandlat en kvinna om arbetade som säkerhetsansvarig på en elithockeyklubb under en konferenshelg.
Efter att domen överklagats och polismannen åberopat ett eget rättsintyg väljer hovrätten nu att ändra rubriceringen och dömer polismannen för ringa misshandel till 100 dagsböter.
Detta innebär också att polismannen kommer att få behålla sin anställning vid myndigheten.

Polismannen åtalades för att ha tillfogat målsäganden smärta, blåmärke och rodnad genom att ha greppat tag i hennes överarm och hals utanför ett hotell i Stockholm, efter en konferensdag.

Målsäganden har uppgett att hon den aktuella kvällen gått upp på sitt rum och lagt sig, men sedan vaknat och bestämt sig för att gå ut och ta en cigarett. När hon kom ned i lobbyn satt flertalet män som hon kände i hotellbaren och pratade med varandra om olika dejtingsidor och sexsidor på nätet. Enligt målsäganden tittade männen också på en del ”grova sexsidor”. Målsäganden hade själv en ganska ”grov jargong” och visade också en sida på nätet, men gick senare ut för att röka – och den åtalade polismannen följde efter.

Uppgifterna om händelseförloppet går isär

Väl utanför hotellet tjatade polismannen på henne och ställde sig i vägen när hon ville gå tillbaka in på hotellet. Till slut tog han tag i hennes arm ganska hårt för att han vill eprata med henne. Hon försökte ta sig loss, men han drog till sig henne igen, vilket gjorde ont. Enligt målsäganden blev polismannen ”mer aggressiv och enträgen” och tog sedan också tag om hennes hals – och tryckte till. Han påstås också ha sagt ”du gillar hårda tag”.  Dagen efter fick hon ett sms från polismannen med innehållet ”du var inte sugen i går kväll”. Vid ett senare tillfälle så bad han även henne om ursäkt på Instagram.

Polismannen har å sin sida uppgett att han suttit med övriga män från konferensen och diskuterat tjejer och tittat på tjejer. Några porrsidor tittade de inte på, men plötsligt kom målsäganden och visade en BDSM-sida på Darknet där hon hade en profil och var medlem. Enligt polismannen sa målsäganden att hon ”tyckte om sådant”, vilket gjorde honom ställd och gav honom dåliga vibbar.

När målsäganden skulle ut och röka följde han med henne. De satte sig på en bänk där det var mycket ljud från trafiken. Han frågade lite om BDSM-sidor på nätet och hon sade något som han inte hörde. Han tog sedan tag i hennes halskrage/jacka, höll inte särskilt hårt, och lade sedan handen på hennes hals för att få kontakt med henne – han ville få hennes uppmärksamhet. Hon sa sedan något i stil med ”kan du inte fixa en tjej till upp till rummet”. Sedan gick hon därifrån.

Dömdes för misshandel av normalgraden

Tingsrätten ansåg att målsäganden gett ett trovärdigt intryck och lämnat en detaljerad berättelse utan motsägelser eller tecken på överdrifter. Berättelsen fick, enligt tingsrätten, också starkt stöd av överig bevisning i form av rättsintyg, journalanteckningar och övervakningsfilm. Något skäl till varför målsäganden skulle beljuga polismannen hade, enligt tingsrätten, överhuvudtaget inte framkommit.

Genom hennes berättelse och den övriga bevisning som åklagaren lagt fram fann tingsrätten det bevisat att polismannen begått den gärning som åklagaren har påstått. Alltså tillfogat målsäganden smärta, blåmärke och rodnad genom att ta ett hårt tag i armen och ta ett grepp om hennes hals. Enligt tingsrätten hade han i vart fall likgiltighetsuppsåt och gärningen bedömdes som misshandel av normalgraden. Eftersom personalansvarsnämnden uppgett att han sannolikt skulle få sparken om han dömdes för misshandel av normalgraden bestämdes påföljden till villkorlig dom.

Åberopade rättsintyg

Domen överklagades till hovrätten där polismannen åberopade ett ett rättsintyg samt förhör med den rättsläkare som skrivit intyget. Enligt rättsläkarens bedömning skulle rodnaden på målsägandens hals, som uppkom vid gärningstillfället, ha försvunnit efter i vart fall några timmar och alltså inte kunnat vara kvar vid en läkarundersökning två till tre dagar senare.

Enligt hovrätten innebar denna uppgift att det inte med säkerhet går att slå fast att den rodnaden uppstod i samband med att polismannen tog ett grepp om målsägandens hals. Hovrätten anser det inte heller styrkt att halsgreppet orsakat något annat än kortvarig övergående smärta hos målsäganden. Vid en samlad bedömning anser hovrätten därför att gärningen ska rubriceras som ringa misshandel.

Polismannen döms därför till 100 dagsböter och kommer inte att förlora jobbet.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
supporterpolis

Dela sidan:
Skriv ut: