Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sturecompagniet stämmer Gjensidige i sviterna av Corona-krisen

Nyheter
Publicerad: 2020-05-19 09:09
Foto:Tomas Oneborg/svenska dagbladet

Sturecompagniet stämmer det norska försäkringsbolaget Gjensidige Forsikring och menar att försäkringsbolaget är skyldig att ersätta för den inträffade skada som uppkommit i samband med coronakrisen.

Sturecompagniet stämmer det norska försäkringsbolaget Gjensidige Forsikring. Sturecompagniet pekar på en epidemibrottsförsäkring som är tecknad hos Gjensidige, genom koncernmoderbolaget Stureplansgruppen, och yrkar att tingsrätten ska fastställa att försäkringsbolaget är skyldig att utge  försäkringsersättning för den skada som uppstått på grund av att Sturecompagniet tvingats stänga ned sin verksamhet efter Folkhälsomyndighetens beslut.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter trädde i kraft den 25 mars 2020. Av dessa framgår det att det inte får förekomma trängsel på restauranger, att besökare endast får äta och dricka sittandes vid bord eller ta med maten för avhämtning samt att stående servering vid barer inte är tillåten. Detta på grund av spridningen av Covid-19 i samhället. 

Omsättning på 100 miljoner kronor

Sturecompagniet pekar på att man tvingats stänga ned sin verksamhet på grund av dessa föreskrifter då Sturecompagniet huvudsakligen bedriver en nattklubb och denna typ av verksamhet kan inte bedrivas i enlighet med Folkhälsomyndighetens beslut. 

Sturecompagniets årliga omsättning uppgår under normala förhållanden till cirka 100 miljoner kronor.

Sturecompagniet skriver i stämningsansökan att ”nedstängningen utgör ett avbrott för Sturecompagniets rörelse och föranleder förlust av försäkringsmässigt täckningsbidrag. I princip har Sturecompagniet inga intäkter under tiden för nedstängningen (men alltjämt samtliga fasta kostnader såsom t.ex. hyra)”.

Avbrottsskadan pågår fortfarande

Vidare skriver Sturecompagniet att ”avbrottet pågår alltjämt och kommer att pågå intill dess Föreskriften upphävs eller ändras av Folkhälsomyndigheten. Följaktligen har ett försäkringsfall inträffat. Den slutliga förlusten av försäkringsmässigt täckningsbidrag kan dock ännu inte beräknas eftersom avbrottsskadan fortfarande pågår”. 

Sturecompagniet skriver vidare att man har, genom sitt moderbolag Stureplansgruppen AB, anmält försäkringsfallet till Gjensidige den 8 april 2020. Gjensidiges skadeavdelning meddelade dock den 14 april 2020 att försäkringen inte kan tas i anspråk.

Sturecompagniet har anlitat advokaterna David Johansson och Fredrik Wiberg vid DLA Piper som ombud i tvisten.

Försäkringsbolagets ombud är Jan Järnstad, Senior Storskadespecialist på Gjensidige Försäkring.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.