Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Våldtäktsdömd musikprofil frias i Hovrätten – offret uttryckt tvivel

Straffrätt
Publicerad: 2020-01-10 14:04
Genrebild Foto: Vidar Ruud /TT

I tingsrätten dömdes mannen för att ha våldtagit en främmande kvinna i Strömstad förra sommaren.
Nu frias han efter att kvinnan i en dialog med en väninna skrivit att hon ”var full som en ÖRN” och att hon ”inte kan sluta tänka på om han är oskyldig”.
Kvinnans tvivel påverkar trovärdigheten och stödbevisningen räcker inte för fällande dom, enligt rätten.

En man i 50-årsåldern dömdes av Uddevalla tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt med anledning av en händelse i Strömstad en natt i juli 2019. Mannen har då kommit i kontakt med en yngre kvinna när de båda varit på väg hem från krogen och börjat prata med henne på gatan.

Uppgifter går isär

Uppgifterna kring vad som hänt på gatan går dock isär. Enligt kvinnan har mannen först gett henne komplimanger om hennes utseende, för att sedan börja hålla om och kyssa henne – trots att hon visade att hon inte var intresserad och vände bort huvudet. Händelseförloppet hade sedan eskalerat fort och mannen hade fortsatt med kyssar och förmått kvinnan att onanera åt honom, trots att hon försökt ta bort sin hand. Mannen hade sedan uppmanat kvinnan att utföra oralsex på honom, men inte försökt tvinga henne fysiskt. Istället hade han dragit upp kvinnans klänning och fört in sina fingrar i hennes underliv med orden ”jag märker ju att du vill”.

Ex larmade polis

Kvinnan hade i det skedet ”nigit” sig bort och strax efteråt har närmandena avbrutits av en ex-pojkvän till kvinnan, som kommit förbi på gatan och hälsat. Kvinnan ska då ha sagt ”gå inte, ta mig härifrån”, och sedan blivit följd hem. Ex-pojkvännen har kort senare sprungit på mannen på ett uteställe och då tillkallat polis – efter att ha fått kvinnans version av händelseförloppet klar för sig.

Mannen beskrev för egen del ett helt annat händelseförlopp, där parterna börjat kyssas på gatan – främst på kvinnans initiativ. Det skulle sedan ha varit hon som eskalerat ”hånglet” – men när hennes bekant kommit förbi hade mannen fått känslan av att hon skämts över att ha ”stått där med en gammal gubbe”. Mannen medgav att han hade känt att det var lite ”snopet och abrupt” när kvinnan lämnade platsen, men uppgav att han aldrig skulle ta tag i en kvinna mot hennes vilja och förnekade alla de moment som kvinnan anklagade honom för. Mannens teori var att kvinnan ”skämdes för sin ex-pojkvän och att han själv dragits in i något han inte har med att göra”.

Fälldes i tingsrätten

Tingsrätten ansåg att åtalet vann stöd av vittnesuppgifter från kvinnans vänner, som fått höra samma version som kvinnan lämnat vid tingsrätten. Domstolen konstaterade att kvinnan sannolikt tyckt att det ”var en extra märklig situation” när just en ex-pojkvän till henne tillsammans med sin nya flickvän kom förbi – men ansåg att det var långsökt att tro att hon av den anledningen skulle vilja anklaga en främmande person för brott eller att hon i efterhand ljugit för sina vänner av skam. Ex-pojkvännen och hans flickvän hade också beskrivit en ”dålig stämning” på platsen, där kvinnan pratat osammanhängande och velat följa med dem därifrån.

Vittnesuppgifterna gav enligt tingsrätten sammantaget ett starkt stöd för åtalet och åtalet ansågs också styrkt. Att det bara handlat om en helt kortvarig penetration med fingrarna skulle kunna tala för en rubricering som mindre grov våldtäkt. Omständigheterna med ett hastigt närmande mot en främmande person ”på öppen gata” talade dock i motsatt riktning – och gärningen rubricerades som våldtäkt av normalgraden. Mannen dömdes till två års fängelse och ålades även att betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Hovrätten ogillar åtalet

Hovrätten för Västra Sverige gör dock nu en annan bedömning och ogillar både våldtäktsåtalet och kvinnans skadeståndstalan.

Bedömningen av kvinnans berättelse är i avsaknad av direkta vittnesiakttagelser eller teknisk bevisning central för åtalet. Det har inte framkommit några skäl för kvinnan att anklaga mannen falskeligen och hon har också lämnat en lång, detaljerad och sammanhängande redogörelse med ”rimliga och nyanserade” reflektioner kring händelseförloppet. Att kvinnan varit berusad vid händelsen gör inte heller i sig att det finns skäl att ifrågasätta hennes uppgifter.

”Inte obetydligt tvivel”

Kvinnan har dock i olika sammanhang ”uttryckt inte obetydligt tvivel kring vad hon egentligen uppfattat och gjort”, noterar hovrätten. Domstolen tar bland annat upp en åberopad chatthistorik med en vän, där hon skrivit att hon ”va ju full som en ÖRN”. Kvinnan har i samma dialog uttryckt oro för att hon ”minns fel” eftersom hon ”var ju så full”. Kvinnan har i efterhand uppgett att gärningsmannen var norsk – något som inte stämmer in på mannen.

Försvaret har i hovrätten dessutom åberopat visst nytt material, där kvinnan i en ny chatt med samma väninna från september 2019 skriver att hon ”inte kan sluta tänka på om han är oskyldig”.

Bevisningen håller inte

Det går enligt hovrätten inte att bortse från den tvekan som kvinnan själv gett uttryck för – något som i förlängningen gör att det finns vissa tvivel kring tillförlitligheten i hennes uppgifter. Mannens egen berättelse ”framstår i vissa avseenden som märklig”, men kan inte helt lämnas utan avseende. Stödbevisningen i målet härrör indirekt från kvinnan själv och kan därför inte sägas ge ett fullständigt stöd för åtalet. Bevisningen håller därför sammantaget inte för fällande dom och mannen frias nu istället helt. (Blendow Lexnova)

Bli premiumkund och ta del av alla underliggande handlingar för endast 69 kronor/månad.


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se