Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Unga lånar ut Swish-konton – riskerar göra sig skyldiga till penningtvätt

Straffrätt
Publicerad: 2021-11-23 12:55
Foto: Jessica Gow /TT

Polisen varnar för kriminella som lurar unga personer att – mot en mindre ersättning – ta emot pengar på sitt konto som senare ska swishas tillbaka.
–  Det ser ut som en snabb och bra affär – men inte för den som luras att låna ut sitt konto. Bakslaget kommer när vi från polisen hör av oss om misstankar om penningtvättsbrott, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i region Väst, i ett pressmeddelande.

Just nu pågår en nationell insats, Operation Strålkastaren, där Polisen hårdsatsar mot bedrägerier. Under dagen kommer man därför att hålla ett mycket stort antal förhör, men också rikta in sig på att belysa hur kriminella nätverk använder sig av olika typer av bedrägerier.

– Vi vill både åstadkomma en operativ effekt genom att hålla en stor mängd förhör under en och samma dag. Men också belysa en kriminell verksamhet som ekonomiskt är en viktig inkomstkälla för gängen och annan organiserad brottslighet, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i region Väst.

Enligt Polisen är det vanligt att unga personer ombeds att hjälpa någon som förlorat sitt bankkort och därför, mot en mindre betalning, tillfrågas att Swisha tillbaka en summa pengar som denne först får överfört på sitt konto. Pengar som, enligt Polisen, ofta härrör från olika former av bedrägerier.

– Det ser ut som en snabb och bra affär – men inte för den som luras att låna ut sitt konto. Bakslaget kommer när vi från polisen hör av oss om misstankar om penningtvättsbrott, säger Magnus Lindgren i ett uttalande.


Dela sidan:
Skriv ut: