Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sju döms för inblandning i amfetaminfabrik

Straffrätt
Publicerad: 2022-07-29 10:18
Foto: TT

Örebro tingsrätt dömer sju personer för att ha bedrivit en omfattande amfetamintillverkning i en villafastighet.
Över 450 kilo amfetamin har framställts och sedan överlåtits inom stora delar av Sverige.

Det var i början av december 2020 som Polisen, under spaning mot några av de åtalade personerna, kunde se hur det skedde ett byte där 50 liter amfetaminolja byttes mot 60 kilo färdigtillverkat amfetamin. Polisen kom sedan att stoppa bilen som använts vid bytet och kunde då beslagtag 60 kilo amfetamin förpackat för överlåtelser. Senare samma dag gjorde Polisen också ett tillslag mot den villafastighet där tillverkningen skedde och hittade bland annat 20 kilo amfetamin och ett rum inrett i syfte att tillverka narkotikan.

Sammanlagt kom sju personer att åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Måste bedömas med stor försiktighet

Åklagarens bevisning har till stor del bestått av Anom-chattar. När det gäller bevisvärdet av den bevisningen konstaterar Örebro tingsrätt att materialet måste ”bedömas med stor försiktighet”. Enligt domstolen gäller detta framförallt uppgifter om tid och palts, men även i övrigt.

Samtidigt finns det enligt tingsrätten inget som talar för att meddelandena skulle ha varit manipulerade och innehållet i chattarna får dessutom ”starkt stöd av verkliga förhållanden och utredningen som presenterats i målet”.

Får långa fängelsestraff

Enligt tingsrätten är det bevisat att det i verksamheten i villafastigheten framställts 452 kilo amfetamin och överlåtits 424 kilo amfetamin. Tingsrätten konstaterar att hanteringen av amfetaminet ”bedrivits inom ramen för en organisation som närmats kan liknas vid ett bolag”. Det har funnits såväl styrande personer som kurirer som skött leveranserna av såväl amfetaminolja som färdigt amfetamin och enligt tingsrätten det varit fråga om en verksamhet som ”bedrivits utifrån en gemensam brottsplan där samtliga har spelat en så aktiv roll vid genomförandet av brottet att det är naturligt att betrakta dem som gärningsmän”.

Samtliga tilltalade döms därför till fängelsestraff på mellan 6–10 år för synnerligen grova narkotikabrott. Två av de nu dömda personerna stod också åtalade för synnerligen grov narkotikasmuggling, men frias i den delen. Detta då tingsrätten inte anser det bevisat att dessa varit de som styrt över införseln av amfetaminolja till Sverige.

Fyra av de dömda utvisas också. Mot bakgrund av brottslighetens allvar saknas det enligt tingsrätten skäl att tidsbegränsa beslutet.


Dela sidan:
Skriv ut: