Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Sänkt straff för 76-åring som förgrep sig på familjevänners barn

Straffrätt
Publicerad: 2020-09-07 11:24
Foto: Jessica Gow / TT

Fängelsestraffet för en 76-årig man som dömdes i tingsrätten för bland annat grova sexuella övergrepp på en nu 18-årig kvinna och sexårig flicka, sätts ned från tre till två år.
Hovrätten anser att en av mannens handlingar inte inneburit penetration och därför har han inte gjort sig skyldig till ett oralt samlag. Gärningen bedöms därför som sexuellt övergrepp mot barn, och inte som våldtäkt mot barn.

En 76-årig man åtalades vid Värmlands tingsrätt för sexualbrott dels mot en sexårig flicka, dels mot en 18-årig kvinna.

Enligt 18-åringen rörde det sig om händelser under barndomen. Hon mindes att mannen visat porrfilm för henne när hon var cirka tre år gammal. En annan gång när hon var runt sju år hade mannen kommit in i tv-rummet och dragit ner hennes byxor medan hon tittade på tv. Han ska då ha utfört oralsex på henne.

Sexåringen hade berättat för sin mamma om att mannen – som hon kallade ”deda”, vilket betyder morfar på familjens hemspråk – rört vid hennes könsorgan innanför byxorna. Detta skedde i september 2019 när 76-åringen var barnvakt.

Målsägandens berättelser trovärdiga

Tingsrätten fann båda målsägandens berättelser trovärdiga. De hade – relativt till deras ålder – båda på ett detaljerat och levande sätt berättat om händelserna. Målsägandenas uppgifter fick stöd av vittnesuppgifter men stärkte också varandra, menade domstolen, och lade dem till grund för bedömningen. 

Sammantaget ansåg tingsrätten det styrkt att den 76-årige mannen begått flera av de gärningar han stod åtalad för. Han dömdes för våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp i flera fall samt sexuellt ofredande till tre års fängelse. Mannen skulle även betala skadestånd till 18-åringen med 187 500 kronor och med 70 000 kronor till sexåringen.

Inte haft någon närmare anknytning

Domen överklagades till Hovrätten för Västra Sverige som gör följande bedömning:

Försvararen har ifrågasatt varför 18-åringen inte tidigare berättade om händelserna. Domstolen anser emellertid att kvinnan lämnat en rimlig förklaring till det, nämligen att varit svårt för henne att prata om det.

Domstolen noterar också att 18-åringen och sexåringen inte haft någon närmare anknytning under uppväxten. Vid värderingen av kvinnans uppgifter går det därför inte att bortse från att det hon berättat ligger väl i linje med det beteende som sexåringen berättat om, vilket stärker trovärdigheten av båda målsägandenas berättelser.

Liksom tingsrätten finner därför hovrätten sammantaget gärningarna styrkta.

Döms till två års fängelse

Vad gäller åtalet för våldtäkt mot barn på den då sjuårige 18-åringen konstaterar hovrätten att handlingen inte inneburit penetration och han har därför inte gjort sig skyldig till ett oralt samlag. Den gärningen ska därför bedömas som sexuellt övergrepp mot barn, och inte som våldtäkt mot barn.

Åklagaren har gjort gällande att tingsrätten inte i tillräcklig grad beaktat de försvårande omständigheterna som skulle kunna innebära en höjning av straffvärdet. Hovrätten anser dock att dessa omständigheter redan beaktats vid rubriceringen av respektive brott. Det samlade straffvärdet överstiger därför två år.

Vid straffmätningen beaktar domstolen 76-åringens höga ålder. Genom Kriminalvårdens yttrande framgår dessutom att mannens psykiska och fysiska hälsa inte är bra till följd av att hans hustru avlidit – detta beaktas också vid straffmätningen.

Mot bakgrund av omrubriceringen samt den delvis annorlunda straffmätningen döms mannen slutligen till två års fängelse. På motsvarande sätt sänks skadeståndens belopp till 90 000 kronor för 18-åringen respektive 60 000 kronor för sexåringen. (Blendow Lexnova)

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
Barnövergrepp

Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.