Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Rattfull brandman krockade under utryckning – nu döms han

Straffrätt
Publicerad: 2021-12-29 13:53
Foto: Pontus Lundahl / TT

En brandman som körde full under en utryckning och krockade med en refug döms för grovt rattfylleri till samhällstjänst.
Enligt tingsrätten är det inte visat att han har haft tillräckligt hög promille för grovt rattfylleri, men brottet ska ända bedömas som grovt eftersom körningen har inneburit en fara för trafiksäkerheten.

Den 32-årige brandman hade sin mor över på besök en februarikväll i år och behövde därför vara ledig. Han lyckades byta ut majoriteten av sin schemalagda jour, men skulle arbeta mellan klockan 06-08 dagen därpå.
Den aktuella kvällen drack brandmannen och mamman whisky och vin och morgonen därpå slumpade det sig så att det ringde i hans personsökare under den arbetstid som han inte lyckats byta bort.

Mannen begav sig till brandstationen klockan 07.40 och satte sig i en pickup-bil tillsammans med två kollegor. Han beslutade sig för att köra eftersom han hade större erfarenhet av utryckningar än de övriga två.

Efter att 32-åringen krockat med en refug på vägen hem från utryckningen fattade hans kollegor misstanke om att han var full. Strax innan klockan 10.00 på stationen blåste brandmannen cirka 0,7 i en alkoholmätare, varpå polis tillkallades. På polisstationen blåste brandmannen 0,26 vid klockan 11.40. Han åtalades senare för grovt rattfylleri vid Värmlands tingsrätt.

”Spårade ur påväg tillbaka”

En av kollegorna uppgav att 32-åringen lade sig i ambulanspersonalens arbete. På vägen tillbaka till brandstationen ”då spårade det ur”. Bilen vinglade i körfältet och vid två tillfällen höll 32-åringen på att köra av vägen. När de närmade sig en rondell lade han märke till att 32-åringen halvsov vid ratten, varpå han och kollegan skrek till. Mannen reagerade genom att tvärbromsa och körde in i en refug vilket orsakade en punktering.

Tingsrätten konstaterar inledningsvis att det står klart att brandmannen druckit starksprit och vin kvällen innan samt att alkoholkoncentrationen i hans utandningsluft uppgick till 0,26 milligram per liter klockan 11.40 den efterföljande dagen. Han bedömdes därför ha haft likgiltighetsuppsåt till att ha kört onykter.

Domstolen ifrågasätter tillförlitligheten av brandstationens alkoholmätare mot bakgrund av diskrepansen i förhållande till polisens analysresultat. Han ska därför inte dömas för grovt rattfylleri på grund av alkoholkoncentrationen.

Döms för grovt rattfylleri

Frågan är därför om han ändå ska dömas för grovt brott eftersom framförandet av fordonet har inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten. Tingsrätten anser att så är fallet. Detta med hänsyn till att han var nära att köra av vägen upprepade gånger samt hållit så hög hastighet att han körde in i en refug.

Mot bakgrund av att brandmannen blivit av med såväl jobbet som körkortet anser domstolen att påföljden kan stanna på villkorlig dom i förening med 50 timmars samhällstjänst. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Karl Engstrand