Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Preskriptionstiderna kan förlängas vid allvarliga sexualbrott

Straffrätt
Publicerad: 2020-09-16 14:22
Justitiekansler Mari Heidenborg. Foto: Stina Stjernkvist /TT

Justitiekansler Mari Heidenborg ska på uppdrag av regeringen se över preskriptionsreglerna och ta fram ett modernt regelverk om preskription – i syfte att fler ska fällas för begågna brott.

Enligt Morgan Johansson är en översyn av dagens preskriptionsregler nödvändig då den tekniska utvecklingen gjort att man alltfler brott kan utredas – trots att lång tid förflutit efter gärningstillfället.

– Brott ska inte förbli ostraffade och utdömda straff ska verkställas. Sedan det nuvarande regelverket om preskription infördes har synen på viss brottslighet skärpts. Det gäller till exempel vålds- och sexualbrott. Den forensiska och tekniska utvecklingen har också gett ökade möjligheter att utreda brott även efter en lång tid, säger justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S).

Dagens preskriptionsregler innebär, bland annat, att ett straff inte får dömas ut om den misstänkte inte åtalats inom viss tid från brottet samt att ett utdömt straff bortfaller om det inte börjar verkställas inom en viss tid från att det dömts ut.
Samtidigt har man, sedan en tid tillbaka, avskaffat preskriptionstiden för vissa allvarliga brott.

Se över straffen som styr preskriptionstiderna

I justitiekansler Mari Heidenborgs uppdrag ingår därför bland annat att se över preskriptionstiderna och de olika straff som styr preskriptionstidernas längd samt att ta ställning till vilka brott som inte bör preskriberas.

Hennes förslag ska bland annat innebära att preskriptionstiderna för allvarliga sexualbrott mot vuxna förlängs.

Uppdraget ska redovisas senast den 10 september 2021.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.