Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polis berättade ”vilka han helst vill kasta ut” i telefonsamtal

Straffrätt
Publicerad: 2020-03-25 12:32
Foto: Janerik Henriksson /TT

När polisen ringdes upp av en person för att diskutera ett ärende gjorde han långa utläggningar i frågor som rörde invandring och svensk migrationspolitik.
Nu får han allvarlig kritik från JO som anser att hans agerande varit ”i högsta grad klandervärt”.

Under samtalet, som varade i en timme och nio minuter, gjorde polisen långa
utläggningar i frågor som rörde invandring och svensk migrationspolitik i
allmänhet.

Hans utläggningar var, enligt JO, inte svar på någon konkret fråga eller
liknande från den andra personens sida, utan polisens uttalanden präglades i stället av hans egna personliga åsikter och reflektioner. Något som enligt JO ”inte är lämpligt när en polis i sin tjänsteroll blir kontaktad av en enskild.”

Talade om vilka han ”helst ville kasta ut”

Under samtalet talade polisen bland annat om vilka personer polisen ”helst
vill kasta ut” och omnämnde några som personer ”som bara ställer till
djävelskap”.

Han uttalade även att det är mycket vanligt att personer från ett visst land begår grova sexualbrott och ”det är ju kulturella saker det handlar om”. Han uttalade i detta sammanhang också att ”lika lite som vi med vår kultur och våra värderingar platsar i de här olika länderna … lika lite har de ju möjlighet att platsa i våra länder”

JO konstaterar att det polisen säger i samtalet i flera avseenden är nedvärderande och fördomsfullt i förhållande till vissa grupper av människor och nationaliteter. Vidare konstaterar JO att han i vissa avseenden gett det felaktiga intrycket av att tala inte bara för sig själv utan även för Polismyndigheten. Han brast alltså i saklighet redan genom att han inte höll sig till den sakfråga som var aktuell och inte heller höll isär sina personliga åsikter från sitt uppdrag som polis.

Slutligen ska han även ha berättat för personen han pratade med hur irriterad han var över åsikter som denne, och andra, framfört i en tidningsartikel. Uttalanden han ansåg att de inte borde ha gjort. Han meddelade även personen att denne gärna fick föra fram detta till berörda personer.

PAN lade ner ärende mot polisen

Av JO:s beslut framgår att Polismyndighetens personalansvarsnämnd (PAN) har handlagt ett ärende om skiljande av den aktuella polisen från hans anställning. PAN beslutade dock i november förra året att skriva av ärendet då man ansåg att hans uttalande inte var så allvarligt att det kunde läggas till grund för att han skulle få gå från jobbet.

JO anser dock att polisens uttalanden under det inspelade samtalet strider mot de grundlagsstadgade kraven på saklighet och konstaterat att detta kan underminera allmänhetens förtroende för polisen.

JO ser mycket allvarligt på detta och slår även fast att det faktum att en statlig tjänsteman kritiserar enskilda, i fallet med tidningsartikel, när de använt sin yttrandefrihet ”är i högsta grad klandervärt”.

Polismannen kritiseras därför.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.