Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Nyårsfesten slutade i knivmord – livstidsstraff står fast

Straffrätt
Publicerad: 2020-10-16 14:21

Hovrätten fastställer livstidsdomen för den 52-åriga kvinnan som mördade en väninna under ett nyårsfirande.
Efter att en tredje närvarande kvinna larmat polis från balkongen, hade 52-åringen påträffats hukandes över den avlidna i hallen, nedblodad med kniv i handen.

Kvinnan vars bostad där mordet ska ha begåtts uppgav bland annat följande vid Sundsvalls tingsrätt:

Runt klockan fem på eftermiddagen hade målsäganden åkt för att hämta 52-åringen. I köket bjöds det på en välkomstdrink. Runt klockan åtta hade de satt sig framför tv:n med bingolotter. Målsäganden och 52-åringen hade vid ett tillfälle befunnit sig i köket för att hämta mat och dryck. Det kvinnliga vittnen trodde att de bråkat men verkade därefter vara vänner igen.

Vid tolvslaget hade de firat in det nya året tillsammans. Kvinnan och målsäganden gick därefter ut på balkongen för att röka en cigarett. En stund hade 52-åringen stått i hallen. Målsäganden gick in från balkongen och anslöt till hallen.

Plötsligt hördes ett rop på hjälp varpå det kvinnliga vittnet öppnade dörren och såg vad som verkade vara 52-åringen hugga med något i målsägandens överarm. Hon vågade inte vara kvar och gick därför ut på balkongen och ringde 112.

143 enskilda skador på den avlidna kvinnan

Ett vittne tillika specialist inom rättsmedicin samt ansvarig för obduktionen av målsäganden berättade att hon påträffat sammanlagt 143 enskilda skador på kvinnan. Ingen av dessa hade i sig orsakat döden utan hade tillsammans ”lett till en för stor belastning på kroppen som orsakat [målsägandens] död genom förblödning.”

I det elva minuter långa larmsamtalet som den tredje kvinnan ringde från balkongen klockan 06.09 på morgonen den 1 januari 2020 hördes rop på hjälp i bakgrunden. Polis och ambulans anlände relativt omgående där de påträffade 52-åringen sitta hukandes över målsäganden med en kniv i handen, täckt av målsägandens blod och vävnadsrester.

Mot bakgrund av bland annat detta fann tingsrätten det praktiskt taget uteslutet att någon annan än 52-åringen kunde ha begått gärningen mot målsäganden.

Oklart motiv bakom gärningen

Motivet till mordet var inte helt klart. En trolig förklaring var att 52-åringen, under ett antal månader brukat och även under den aktuella nyårshelgen varit påverkad av, narkotikaklassade medel och därmed hade ökad aggressivitet och minskad impulskontroll som följd. Vid klockan 07.30 den aktuella morgonen hade hon dessutom haft omkring 1,8 promille alkohol i blodet.

Tingsrätten dömde slutligen kvinnan för mord till livstids fängelse för det relativt utdragna och särskilt hänsynslösa övervåld hon utsatt målsäganden för.
52-åringen förpliktades även betala sammanlagt 120 000 kronor i skadestånd till kvinnans anhöriga samt 60 000 kronor till den tredje kvinnan som befunnit sig på platsen.

Hovrätten för Nedre Norrland fastställer tingsrättens dom utan några ändringar. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se